Szűkült a mezőny: Székelyföld 7 csodája 2010.12.20

Második fordulójához érkezett Székelyföld talán legnagyobb természeti értékeket népszerűsítő projektje, melyet a Zöld SzékelyFöld Egyesület valósít meg az Európai Bizottság támogatásával a Fiatalok Lendületben program keretén belül. 2010 szeptember-novemberi időszakában az érdeklődők szavazhattak (www.7csoda. zoldszekely.ro) azon hét területre és környezetvédelmi problémára, mely szerintük érdemes arra, hogy tovább jusson a 20-as mezőnybe.

A jelenlegi állás szerint a Pogányhavas teteje, Lucs tőzegláp, Csihányos – Haromalja, Szentegyházai/Lövétei nárciszmező, Buffogó tőzegláp, Hargitaliget, Csíkszentimrei büdösfürdő pályázik a „7 csoda” közé jutáshoz, de természetesen nagyon hosszú még a hátralevő időszak, ez az ideiglenes rangsor nagyon könnyen megváltozhat 2011. március 1-ig. A 10 legkevésbé szavazott terület közé bejutott néhány, mely talán megérdemelte volna a továbbjutást, de nem kell elfeledni, hogy a program elsődleges célja a természetvédelmi tudatosság növelése a területek népszerűsítése és az ezeket érintő környezetvédelmi problémák ismertetése által, ezért a rangsor a közösség által leadott szavazatok alapján állapítódik meg, nem pedig szakembercsoport véleménye szerint.


Részletek >>

Második fordulójához érkezett a Székelyföld 7 csodája program 2010.12.02
Második fordulójához érkezett a Székelyföld talán legnagyobb, természeti értékeket népszerűsítő projektje, melyet a Zöld SzékelyFöld Egyesület valósít meg az Európai Bizottság támogatásával a Fiatalok Lendületben program keretében.Ez év szeptembere és novembere között az érdeklődők azon hét területre és környezetvédelmi problémára szavazhattak, amelyet érdemesnek tartottak arra, hogy továbbjusson a 20-as mezőnybe. A jelenlegi állás szerint a Pogányhavas teteje, Lucs tőzegláp, Csihányos– Haromalja, szentegyházai/lövétei nárciszmező, Buffogó tőzegláp, Hargita-liget, csíkszentimrei Büdösfürdő pályázik a „7 csoda” közé jutásra, de természetesen ez az ideiglenes rangsor könnyen megváltozhat március 1-jéig.

Részletek >>

Keresik Székelyföld 7 csodáját. 2010.10.27
 Lucs tőzegláp, Hargitaliget és Buffogó tőzegláp – ez jelen pillanatban ez áll az első három helyen. De még minden megváltozhat. A Zöld Székelyföld Egyesület honlapján javában zajlik a szavazás. Az első forduló november végén zárul, utána 20 terület közül lehet majd kiválasztani a hét legszebbet.

www.7csoda.zoldszekely.ro. Ezt a címet az utóbbi időben rengetegen meglátogatták, és voksoltak is a legszebb természetvédelmi területekre. Olyan helyekre lehet szavazni, amelyek kevésbé ismertek, de természeti, turisztikai értékeik megőrzése nagyon fontos. Csonta László elnök, Zöld Székelyföld Egyesület „Elsősorban a népszerűsítés van kitűzve célként, tehát úgy gondoljuk, hogy sikerült is elérni, azáltal, hogy megszerveztük ezt a verseny, több ember hall róla, illetve többen keresik fel, fűznek hozzá véleményeket.”

De nem csak a legszebb tájakra lehet voksolni. Keresik Székelyföld 7 negatív csodáját is. Itt olyan jelenségekre lehet szavazni, amelyek súlyos környezeti problémákhoz vezetnek, és amelyeket enyhíteni kell. A székely csodák Hargita, Maros és Kovászna megyékből kerülnek ki, jelenleg 30 helyszín van versenyben.


Részletek >>

Ne csak csodáld! Szavazz! Fotózz! Szólj hozzá! 2010.10.25

2010. Szeptember 1-én indult a Zöld SzékelyFöld Egyesület, a régió természeti értékeit népszerűsítő és a természetvédelmi tudatosságot növelő, Székelyföld 7 csodája című projektje. Az első forduló még javában tart, melynek során a leadott szavazatokkal befolyásolni lehet, hogy melyik lesz az a 20 természeti érték illetve 20 környezetvédelmet érintő probléma, mely a következő fordulóban is versenybe léphet, hogy Székelyföld 7 csodájának egyike lehessen. A projekt honlapja részletes információt nyújt a versenyben levő 30 terület értékeiről, problémáiról, megközelíthetőségéről, illetve az emberi beavatkozás által generált fő környezetvédelmi problémákról, és ugyanitt lehet szavazni a kedvencekre, hozzászokásokat írni, képeket nézni, a szavazatok állását figyelni stb.


Részletek >>

Hét csoda, hét szégyen Székelyföldön 2010.09.14

Buffogó tőzegláp, fiatfalvi iszapvulkán, Hargitaliget, vagy a homoródszentpáli madárpihenő. Ezek is pályáznak a Székelyföld hét csodája címre. Egy csíkszeredai civil szervezet internetes szavazást indított, hogy összeállítsa a legjobb hetet. Február végére kiderül, hogy mit talál érdemesnek erre a címre a közönség.

Homoródkarácsonyfalva büszkesége a szelídgesztenyés. A  kéthektárnyi liget is ott sorakozik a listán, hogy elnyerje Székelyföld hét csodája címet. 1905-ben egy helyi tanító kezdeményezésére telepítették ide a fákat, a falu apraja-nagyja segédkezett az elültetésükben, gondozásukban - meséli a homoródkarácsonyfalvi közbirtokossági titkár.

Hogy miért éppen ide kerültek ezek a fák, arról nem nincs feljegyzés. A gesztenyés természetvédelmi terület, a környéken nem találni hasonlót, legközelebb Máramarosban és Olténiában lelhető fel. Vigyáznak is rá, amennyire lehet. Itt bárki megpihenhet a lombok alatt, az idegeneket festett tábla tájékoztatja hely történetről, a nyugalomra pedig ez a szoborba öntött sámán vigyáz. Bár a tavaszi fagyok miatt idén nem termett gesztenye, azért októberben megtartják az immár hagyományos Szelídgesztenye Fesztivált.


Részletek >>

Székelyföld és a csoda 2010.09.02

A székelyföldi zöldek újabb nagyszabású vállalkozásba kezdtek: feltérképezni a térség csodáit. Akciójukkal Székelyföld lakóinak figyelmét akarják felhívni környezetükre, környezetük értékeire: csodáira. No meg arra, hogy mi érdemelne több odafigyelést, gondoskodást. Csak tisztelni tudom ezeket a fiatalokat, ugyanis működésükkel bebizonyították, hogy régiónkban is fogékonyak az emberek az új, a megszokottól eltérő gondolatokra, ötletekre. Ugyanakkor bebizonyították, hogy nem szokványos munkából is meg lehet élni, lehet pénzt, energiát mozgósítani közösségi célok megvalósítása érdekében.

Hét csodáról beszélnek, utalva az ókori világ hét csodájára.

Bizonyára sokkal több csodát sikerül majd feltérképezni, bemutatni, szavazatok alapján rangsorolni. Ha egyáltalán érdemes rangsorolni környezetünk csodáit. Mondjuk, ez a rangsor inkább amolyan tetszés- vagy esetenként nemtetszés-index. Azonban mindenképp figyelmeztető. Egyrészt emlékeztet majd arra, hogy közvetlen vagy tágabb környezetünkben számos olyan érték van, aminek léte természetesnek, megszokottnak tűnik, s nem tulajdonítunk neki nagy fontosságot, holott mások, máshol bizonyára pénzt hozó attrakcióként kezelnék – s úgy is viszonyulnának hozzá. Vagy a negatív példák felleltározása és közzététele is tanulságos lehet: figyelmeztet majd arra, hogy mire kellene jobban odafigyelnünk.

 


Részletek >>

Oldalak:      [ Első ] [ Előző ] [ 1 ]   2   [ Kövektező ] [ Utolsó ]

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |