BiodiverzitásFelvezetés

A biodiverzitás vagy biológiai sokféleség az élőlények változatosságát jelenti egy adott ökoszisztémában. A diverzitás ugyanúgy vonatkozik az élőhelyek sokféleségére, mint a fajok diverzitására valamint a genetikai változatosságra is. A diverzitás nélkülözhetetlen az egyed feletti szerveződési szintek kiegyensúlyozott működéséhez, éppen ezért egyik fajról sem mondhatjuk, hogy az értéktelen, vagy kevésbé értékes, mint egy másik. A fajok sokszínűségének köszönhető számos, az élet fenntartásához nélkülözhetetlen folyamat (pl. az oxigéntermelés). Ez a számos élőlény biztosítja tehát az ember számára is az életet.

A probléma

 

 

 

 

Világszinten több millió élőlény faj ismert, azonban még számos felfedezésre vár. A kutatók szerint jelenleg kb. 4,5 – 5 millió lehet a világon fellelhető összes fajnak a száma, ebből kb. 1,6 millió van tudományosan is leírva.

A nagyon gyors környezeti változások azonban egyes fajok eltűnéséhez vezetnek. Az elmúlt évszázadban rohamosan csökkent a diverzitás. Egyes becslések szerint 2050-re a jelenleg ismert fajok 30%-a fog eltűnni, köztük a ma ismert növényfajok egy nyolcada is. Naponta ez kb. 50 faj kipusztulását jelenti. Ennek egyik legfőbb oka a természetes élőhelyek változása. A világszinten növekvő építkezések, a túlzásba vitt mezőgazdaság a tavak, folyók vagy talajok túlzott mértékű kihasználása váltja ki a leginkább a biodiverzitás csökkenését.  

 


 

 

Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a fajok kipusztulása természetes folyamat, amely előbb utóbb minden fajnál bekövetkezik. Az utóbbi években tapasztalható nagymértékű kipusztulási arány azonban korántsem természetes, emberi beavatkozás következménye.

A problémát mintegy felismerve az az ENSZ a 2010-es évet a Biodiverzitás Világévének kiáltotta ki. A kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az ember természethez fűződő viszonyára, valamint arra, hogy ennek a viszonynak fenntarthatónak kell(ene) lennie.

 

Szentes Sarolta

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |