ÉghajlatváltozásFelvezetés

Az éghajlat az időjárás viszonyainak összessége, valamint az időjárás hosszabb rövidebb időn keresztül történő ismétlődése. Az éghajlatváltozás az éghajlati tényezőkben megfigyelhető változás (pl. a léghőmérséklet átlagos növekedése, a csapadékmennyiség növekedése vagy csökkenése).

A probléma

 

 

 

 

A földi klíma kialakításában számos üvegházhatású gáz vesz részt (pl. a szén-dioxid, metán), amelyek tulajdonképpen elnyelik napsugarak melegének egy részét, mintegy fogva tartva azokat a Föld felszínén. Ez biztosítja a megfelelő hőmérsékletek kialakulását. Ezen gázok elengedhetetlenek, nélkülük nem létezne élet a Földön. A probléma abból adódik, hogy az ipari tevékenységek növekedése következtében egyre nagyobb mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, éppen ezért a Föld átlaghőmérséklete is növekszik.

A globális klímaváltozás (jelen esetben globális felmelegedés) érdekes jelenség. Egyes tudósok szerint már több évtizede jelen van, míg egyes tudósok még ma sem látják bizonyítottnak a globális felmelegedést. A XX. Században a Föld átlaghőmérséklete 0,7 ˚C-al növekedett, de emellett szól pl. a sarki jégtakaró fokozott olvadása is. 

 

 


A globális éghajlatváltozás azonban nemcsak globális felmelegedést jelent. Változnak pl. a csapadékmintázatok is. Ez azt jelenti, hogy bár több csapadék hull le, annak eloszlása egyenlőtlenebb. A Föld éghajlata állandóan változik, a manapság zajló változások azonban a szokásosnál gyorsabb léptékűek. Ennek a kialakulásában az embernek (de nemcsak!) óriási szerepe van.

Ami a XXI. Századra várható az leginkább a hőmérsékleti értékek további növekedése, emellett a csapadék mennyiségének a növekedése, de annak a még egyenlőtlenebb eloszlása. Ez pedig a növény és állatfajokra is óriási hatással lesz, a kipusztulások legfőbb okává is válhat.

 

Szentes Sarolta

 

 

 
 


Hozzászólások (1)


- zoltan - 2010-09-25 21-20
hat igaz nalunk szentkiralyon oan viz volt hogy pffff... mikor lesz veg enek?


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |