Élővizek szennyezéseFelvezetés

Talán sokaknak ismerős a Cloaca Maxima név, mely egyike a legrégibb csatorna rendszereknek. Ennek az ókori Rómában kiépített csatornarendszernek a feladata az volt, hogy a lakott övezetből kivezesse a felgyülemlett szennyvizet és tisztítás nélkül a legközelebbi folyóba kerüljön. Lehet, hogy még nem gondoltunk erre, de több száz év elteltével is számtalan Cloaca maxima vesz körül bennünket, számtalan település mely nem rendelkezik szennyvízcsatorna hálózattal, vagy éppen a meglévő nem tudja megfelelő képpen elvégezni a feladatát.

Érdekesség képen Bukarest az egyedüli Európai főváros mely nem rendelkezik szennyvíztisztító állomással!!, pedig több mint 1,9 millió ember lakja. A 2007-es adatok szerint a Dambovita folyóba 370.000 köbméter szennyvíz került, melyben 25.000 szulfát, egy tonna cián vegyületet és 500 tonna mosószert mutattak ki.

Olt Csíkszereda – Tusnádfalu szakasza

 

Az Olt ezen szakaszát jelentősen megviselte a szennyvíztisztító állomás nem megfelelő működése. A város székelyudvarhelyi bejáratánál levő hídnál vett minták nagy fajgazdagságot mutatnak az Oltban, jelen vannak a víz tisztaságára, a magas oxigén tartalomra utaló fajok, mint a rákok, kérészek, tegzesek, kétszárnyúak. Vízminőségi szempontból a jó és közepesen jó (II – III) kategóriába sorolható. A zsögödi hídnál azonban már teljesen más a helyzet. A kevés oxigént igénylő fajok vannak jelen, ők a szennyezett, a magas szerves anyag tartalommal rendelkező vizek hírvivői (baktériumok, csillósok, csővájóférgek, szúnyoglárvák). A vastag szerves anyag réteg oxigén hiányában anaerob lebomlásnak indul (rothad), melynek eredménye érezhető. Minőségi szempontból ez már az utolsó kategóriába tartozik, az V-be.  

 


 

A nagymértékű szennyezést a folyó természetes öntisztulása nehezen tudja feldolgozni, Alcsík felé haladva csak lassan módosul a víz minősége. Itt lassabb a víz folyása, melynek köszönhetően megjelennek különböző vízinövények

(békaszőlő, tavaszi mocsárhúr, süllőhínár) és így emelkedik az Olt oxigén tartalma. Érdembeli változás az Újtusnádi hídnál tapasztalható, ahol már gazdagabb a növényzet, halak is megjelennek. A jelenlevő fajok a piócák, tegzesek, kétszárnyúak lárvái a közepes tisztaságú illetve gyengén szennyezett kategória indikátorai (III – IV).

Hasznos információk

     

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (4)


- Herneczki János - 2012-01-19 17-09
Ezért pusztulnak ki élővizeinkben az egykoron gazdagon előforduló fajok.Sajnos sok embertársunk meggondolatlan és tovább szennyezik vizeinket.
- Gáspár József - 2011-03-08 18-37
Sajnos , hogy ílyen művelethez kell folyamodni !
- balázs veronika - 2011-01-26 18-20
vigyázzunk rá, amíg van mire
- zoltan - 2010-09-25 21-15
nagyon durva hol tert a vilag


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |