EnergiapazarlásFelvezetés

Az energia szervesen kapcsolódik a mindennapjainkhoz, mely hiányában gyökeresen megváltozna életünk. A tv, hűtő, számítógép, világítás és sok más működésükhöz az energiára van szükségük, igazán csak akkor vesszük észre fontosságát amikor valamilyen okból kifolyólag áramszünet áll be.

A probléma

 

Az első kérdés biztosan az lehet, hogy miért is kell takarékoskodni az energiával, miért nem mindegy, hogy meddig ég pl. szobámban a villany? Mivel, hogy a környezetvédelemre legkönnyebben a pénztárcájukon keresztül lehet motiválni az embereket, így az egyik „nyomos” ok a villanyszámla nagysága. De ami főként fontos szempont a takarékosságnál az, hogy kevesebb energia előállítására van szűkség és ezáltal kevesebb szenet égetnek el az erőművekben, kevesebb gátat kell építeni a folyókra, és akár mellőzhetővé válhatnak az újabb atomerőmű építések.

Önmagában egy háztartás nem tud elérni kiemelkedő teljesítményeket az energia megtakarítás terén, azonban nem szabad elfelejteni, hogy minél többen változtatják meg szokásaikat, annál nagyobb lesz a hatása.

Pl. Csíkszeredában 41.852 élnek, feltételezzük, hogy egy családban átlagban 3,5 személy él, akkor az 11957 háztartás. Mivel egy háztartásban sok helyt több tv készülék is van, feltételezzük, hogy az átlagot tekintve minden háztartásra jut egy tv készülék. Ha ezek naponta 1 órát takarítanak meg azzal, hogy kikapcsolják, hogy feleslegesen nem menjen, amikor nem nézik, azzal 771 kWh (771226,5 W) takaríthatnának meg (11957 x 64,5 W). Ezt ha lejbe számoljuk át akkor az 308,4 lej megtakarítást jelent egy nap alatt, 112566 RON egy évben.

Románia esetében pedig 159.075 Ron/nap, … válság van?


 

 


 

 

A kérdés természetesen az, hogy mit tehetünk azért, hogy minél kisebb legyen az energiafelhasználásunk, és természetesen ne kelljen gyökeresen megváltoztatnunk a szokásainkat.

Mint ahogy az előbbi gyors számzsonglőrködésből is kitűnt, a meglevő készülékeink tudatos használatával nagyon könnyen tudunk megtakarítást elérni. Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy csak olyan berendezéseket vásároljunk, melyekre valóban szűkségünk van, és ne a divat hóbortok motiváljanak.

Ha mégis vásárlás mellett döntünk, akkor az egyik legfontosabb szempont az illető készüléknek fogyasztása.


     

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |