Helyi termékekFelvezetés

A helyi termékekről egyre többet hallani mostanság, divatossá váltak, de még hatalmas az út odáig, hogy valóban felkaroljuk, feltudjuk karolni a helyi termékeinket és valamilyen szinten ellenálljunk a külföldről beáramló termékáradatnak.

A probléma

 

Hogy miért kell/kellene előnyben részesítsük a helyi termékeket? Néhány okot említenénk:

- a hazai, helybeli termelők nem tudják tartani a versenyt a multicégek áraival, termékeivel, és fokozatosan kiszorulnak a piacról. Ennek hatására, mivel döntő többségében más országból, térségből érkező árút vásárolunk a saját cégeinknek eladása és ez többek között elbocsájtásokhoz, munka

- a világkereskedelem következményeként egyre átláthatatlanabb az áru származási helye, összetétele, előállítási körülményei   

 


 

 

 

 

 

 

 

 

- egy-egy termék által megtett óriási távolság miatt az illető termék hozzájárul a szállítás során keletkező széndioxid kibocsátás növekedéséhez, a környezetszennyezéshez (pl. brazil szappan, ecuadori banán, chilei gyufa, boszniai csoki stb.)

- a gyakran több ezer kilométert szállított élelmiszereket különböző vegyszerekkel kezelik, hogy minőségük ne károsodjon, de ezáltal felhalmozódnak a vegyszerek az élelmiszerben.


 

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (1)


- Nyáguly Vilmos - 2010-08-31 13-56
Azt gondolom,hogy a nemzeti márka és névjegy hivatalnál levédett,világunikátumnak számitó mikóújfalusi RAKOTTÁG, JÓCSKÁN BELEFÉRNE EBBE A KATEGÓRIÁBA.


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |