Hétvégi házak/ÉpítkezésFelvezetés

Egy általános jelenségnek mondható régiószinten, hogy egyre több lakott település környékén, üdülőtelepeken szaporodnak el a hétvégi házak, egyre többen érzik azt, hogy kiakarnak kerülni a mindennapok forgatagából, legalább egy hétvége erejéig. A gondok ezután kezdődnek, erről lesz szó az elkövetkezőben. 

A probléma

 

 

 

 

Ha valaki megvesz egy kis parcellát az erdő közelében szinte egyértelműnek tűnik, hogy oda építeni lehet, és engedéllyel vagy nélküle de meg is jelenik a ház hamarosan. Hétvégi ház övezetben egyértelműen csak ideiglenesen lakott, kisebb, gyengébb szerkezetű házak építhetőek, melyek ideális esetben formájukkal, stílusukkal bele illenek a környezetbe. De mivel ideális eset ritkán létezik, főként a városok közelében levő házakat gyakran állandó jelleggel lakják. Hogy mi a baj ezzel?

A természetbe szabadulni vágyó megvesz egy viszonylag olcsó telket (közművesítetlen), távolabb a lakott övezettől, melyet állandó jelleggel kezd használni. Mivel nem létezik itt csatornahálózat, ívóvízhálózat stb elkezdődnek az improvizációk. Befogjuk a közeli patak vizét, ásunk egy gödröt a kert sarkába ahova kivezetjük a keletkezett szennyvizet, jobbik esetben időszakonként szippantó kocsi segítségével elszállítattjuk, de döntő többségben vagy elengedjük szabadeséssel a legközelebbi vízfolyás mentén, vagy elszivárog lassan a talajba. Ilyen esetben megszennyezi a talajvizet, amit lehet hogy pont a közeli szomszéd fog be ivóvíz gyanánt. A termelt szennyvízmennyiség növekedik az ott eltöltött időszakkal, így egy állandó lakó nagyságrendekkel több szennyvizet produkál. Ez igaz ami a hulladékmennyiséget illeti is mely sokszor a közeli erdőben, domboldalon jelenik meg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A különböző környezetre gyakorolt hatásokon túl megfigyelhető a tulajdonosok igényeinek a megváltozása is. Egy adott ponton elvárják a tulajdonosok, hogy ahhoz a telekhez melyet ő annak idején viszonylag olcsón vásárolt meg (mivel nem volt közművesítve) az önkormányzat bevezesse az ivóvizet, csatornahálózatot építsen ki és nem utolsó sorban villanyáramra is szűkség van. Így amit ő megtakarít a telekvásárlás során, befekteti a ház építésébe, majd a közművesítési költséget a közös kasszából kell/kellene megoldani.

Ugyancsak negatív hozadéka a hétvégi házas övezetnek, hogy egyre nagyobb területek kerítődnek el, lesznek elérhetetlenek az állatvilág és kirándulók számára, majd csodálkozunk, ha udvarunkon megjelennek a különböző erdei állatok és adott esetben károkat okoznak. 

 
 


Hozzászólások (2)


- ibolya kovacs - 2011-06-19 01-19
gyonyoru taj! gyonyoru nev!!!es a kert ,parkok,hat igen , ha jo gondozo, es szivell erzessel ,apolyak ! minden rendben jon, koszonom , hogy olvashattam ! a csiki kert szepsegerol. es kivanom tizta szivemboll, hogy az erdeje olyan szep ,delceg . maradjon . mint ahogyan en emlekszem ra! a havasi gyaoar!!!!!
- zoltan - 2010-09-25 20-39
igen igen ez az iagazi igasag es ez nagy problemaaa mert nem lehet valahogy eszt maskep megoldani? kit budosbe is latom hogy egyre tobb haz vannn pedig vasag van hogy tudnak epiteni ien sok hazattt ! !penz penz penz! nagy kazemberrr seg hat nem?


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |