HulladékmegelőzésA hulladékmegelőzés elméletben a legfontosabb hulladékgazdálkodási tevékenység. Egyértelmű, hogy jóval könnyebb megelőzni a fölösleges hulladékok keletkezést, mint az elkövetkezőkben azon törni a fejünket, hogy mit tegyünk a számtalan felgyülemlett hulladéktípussal. Sajnos a hulladékmegelőzés a gyakorlatban teljesen a háttérbe szorul és ha hulladékgazdálkodásról beszélünk akkor automatikusan a keletkezett hulladékmennyiségek kezelésére, szelektív gyűjtésre lerakásra gondolunk.

A probléma

Talán az egyik legelemibb hulladékmegelőzéshez kötődő példa a műanyagzacskók helyzete, erről készítettünk egy kis összeállítást.

A legelterjedtebb típusa a polietilén zacskók (PE), ezeknek égetésekor az egészségre rendkívül veszélyes anyagok keletkeznek. Ilyen a benzol, a ciklopentanon, mely irritálja szemet, a bőrt, a légzőrendszert. A toluol csökkenti a tanulási képességet, és pszichológiai zavart, valamint impotenciát okozhat. Mint minden műanyag elégetésekor, itt is keletkezik szénmonoxid, mely kiemelten veszélyes, hatását a vérre, keringési rendszerre és a központi idegrendszerre fejti ki. Idegrendszeri problémákat okozhat, halva születést, a veleszületett szívproblémákat, magzatoknál alacsony születési súlyt és nem utolsó sorban eszméletvesztést és halált. Égetéskor még felszabadul aceton, akril-aldehid, ecetsav, formaldehid, hangyasav, metilalkohol, melyek a maguk során mind veszélyeztetik önmagunk és környezetünk egészségét.

A fekete kontinensen, Afrikában az 1990-es évek végén terjedt el az úgynevezett „eldobható kultúra”, és hozzájárult, hogy Afrika szerte megszokottá váljon az eldobott tasakok látványa. Fontos szerepet tulajdonítanak neki a malária terjesztésében, mivel eldobva felületükön felgyűlhet az esővíz, és a felmelegedő víz kiváló feltételeket teremt a betegséget terjesztő szúnyogok számára. A kórházi esetek közel 50%-a köthető a maláriához.

 

 


Indiában, Afrikában szintén sok kellemetlenséget okoz, hogy a nagyobb esőzések idején a csatornahálózatba kerülő zacskók eltömítik a vezetékeket, így jelentősen megnövekedik az árvíz esélye.

A folyóvizek, óceánok térségében szintén rendkívül veszélyesek a műanyag zacskók. Gyakori kép, amikor madarak, különböző állatok belegabalyodnak a könnyű műanyag zacskókba, s emiatt mozgásképtelené válnak, vagy lenyelésük után fulladásos halált halnak. India esetében, ahol jelentős szerepet kap a szarvasmarha-tartás, szintén gondot okoznak a szanaszét heverő zacskók, melyek veszélyeztetik az azokat lenyelő szarvasmarhák életét.

 

Legutoljára maradt az, ami helyi viszonylatban a leginkább érződik, ez az „eldobható kultúra”mondhatni talán úttörője. Egy felmérés szerint egy műanyag zacskó várható élettartama 12 perc (itt meg is jegyeznénk, hogy előrelátható lebomlási ideje 400-1000 év között van). A rendkívül rövid ideig használt tárgyak közé tartozik, hamar hulladékká válik.

 

Hasznos információk

Különböző országok, városok intézkedései a műanyagzacskók által okozott probléma enyhítése érdekében - Zöld SzékelyFöld Egyesület (2008) (pöcc)

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |