Ipari levegőszennyezésFelvezető

A levegőszennyezés a környezetszennyezés egyik típusa. A tiszta levegő összetételében számos gáz vesz részt. Legnagyobb arányban a nitrogén fordul elő, majd az oxigén, de megtalálhatók más gázok is. Levegőszennyezésről akkor beszélünk, amikor a levegő összetétele emberi beavatkozás következményeként megváltozik (pl.a kipufogógázok hatására a levegő nitrogén-oxid tartalma növekszik, de különböző gázok, szilárd vagy aeroszol anyagok szintén megváltoztatják annak összetételét). A leggyakoribb előforduló levegőszennyező anyagok a szén-dioxid (energiafogyasztás), nitrogén-oxidok (közlekedés, ipar), szén-monoxid (közlekedés), kén-oxidok (ipar).

A probléma

 

 

A levegő elsőszámú szennyezőinek az a közlekedési szektor, valamint az ipar számítanak. Gondoljunk csak az autóiparra, vagy a vegyiparra. Egyes becslések szerint a kibocsátott nitrogén-oxidok 63%-a a közlekedésnek, míg 35 %-a az iparnak köszönhető. A levegőszennyezés a nagy városokban érezhető a leginkább. Ennek okait szintén leginkább a közlekedésben, ill. az iparban kell keresni.

A legelső hivatalosan is leírt ipari tevékenység következtében kialakuló levegőszennyezésről Londonban számoltak be 1893-ban. A nagy mennyiségű szén-égetés következtében a levegőben megnőtt a szén-oxidok és a kén-oxidok koncentrációja,a mely szmog kialakulásához vezetett. 1952-ben 4000 ember halt meg, a 4 napig tartó hasonló körülmények között kialakult szmog valamilyen következményeként. Ipari katasztrófák azonban a világ számos más részén is történtek, amelyek a nagymértékű levegőszennyezés mellett számos emberi életet is követeltek. 

 

 

1950-ben pl. Mexikóban egy erőmű üzemzavara következtében ellenőrizhetetlen mennyiségű kén-hidrogén került kibocsájtásra, ami 300 embert mérgezett meg. Mindenki számára ismerős a csernobili atomreaktor megsérülése, amelynek során nagy mennyiségű radioaktív felhő borította be Európa és Ázsia legnagyobb részét.

Székelyföldön is számos iparág megtalálható, amelyek szintén levegőszennyező hatással bírnak. Talán a legismertebb ilyen szennyező forrás a Marosvásárhelyen megtalálható műtrágya gyár, amely naponta több száz köbméter ammónia tartalmú mellékterméket bocsájt a levegőbe.

 

Szentes Sarolta

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |