Közérdekű információkFelvezető

"A jelen és jövő generációkban élő minden egyén azon jogának védelme érdekében, hogy egészségének és jólétének megfelelő környezetben éljen, ezen egyezményben Részes valamennyi Fél garantálja a nyilvánosság számára a jogot az információk hozzáférhetőségéhez, a döntéshozatalban való részvételhez, és az igazságszolgáltatás igénybevételéhez a környezetvédelmi ügyekben a jelen Egyezmény rendelkezései szerint."  (Aarhusi Egyezmény)

A probléma

 

Információ van csak el van rejtve, talán így tudnánk összefoglalni az információhoz való hozzáférés témáját régiónkban, de ez akár országos szinten is érvényes. Az engedélyeztetési folyamat során a lakosságnak lehetősége nyílik bepillantást tenni az előkészületben levő tervekbe, véleményeit, meglátásait, kérdéseit megfogalmazni, melyre a kivitelezőnek kötelessége válaszolni. A problémák akkor kezdődnek, amikor megkapjuk válaszunkat és éppenséggel nem arra válaszol amit kérdeztünk, vagy csak részválaszt kaptunk akkor mi történik? Lehetőségünk van kérdezni, amellyel élhettünk és választ is kaptunk (?) kérdésünkre. Letudva az informálás rész.

Egy másik nehézkes része az információhoz való hozzáférésnek, hogy amint a bevezetőben érzékeltetve is volt, el van rejtve. Lehetséges, hogy valamilyen véletlen folytán megpillantjuk az újságok hasábjain, hogy egy adott térségben egy bizonyos befektetés készül, de használható információkat egy újsághirdetésben nem találhatunk. Részletes információk szinte kivétel nélkül csak a befektetőnél valamint a környezetvédelmi ügynökségnél érhető el. Ennek hátránya, hogy az érdeklődő meg kell tegyen egy adott távot, hogy hozzáférhessen az információhoz, melyet valószínűleg csak egy-egy látszólag kiemelt beruházás esetében fog megtenni. Ugyancsak hátrány egy adott munkaidőhöz való alkalmazkodás kényszere, melyet főként megnehezít, ha az illető egy más településen lakik/dolgozik, mint ahol az információ elérhető. Néhány éve az akkori miniszternek javasoltuk (miután egyik munkatársunk három órát kellett várjon egy térkép megtekintéséért), hogy egyesületünk bérmentve elvállalja az információk frissítését, érthető nyelvezeten való közlését, hogy ne kelljen szakembernek lennie annak aki valamely beruházásról szeretne valamilyen információkat megtekinteni.


 

A válasz tömören az volt, hogy minden a legnagyobb rendben van, a rendszer megfelelő képen működik, és alaptalan a felvetésünk. Azt követő időszakban tapasztalható lett némi változás (ha az újsághirdetés beszkennelése annak nevezhető), de továbbra is rendkívül nehéz a gyakorlatban is megtudni, hogy mi történik körülöttünk. A polgármesteri hivatalok is kötelesek kifüggeszteni a különböző beruházások meghirdetéseit, de legyünk őszinték, hányan töltik közülünk azzal szabadidejüket, hogy hetente párszor besétálnak a hivatalba és szétnéznek ezek között. Egyrészt meglehet érteni a hivatalokat is, kevesebb energiát kell nem prioritást jelentő feladatra fordítani, nem tesszük ki magunkat, potenciális ellenkezőknek, így hatékonyabban, gyorsabban tudunk dolgozni, viszont másrészt a lakosok nagyrészt csak akkor értesülnek dolgokról, amikor a közvetlen közelükben bekapcsolják a betonkeverő gépet.


 


 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |