Számonkérés/BüntetésFelvezetés

Ahhoz, hogy a környezetvédelem szélesebb rétegekhez eljusson szükség van tudatformálásra, minél több emberrel megismertetni annak szükségességét. Egyik módja a környezeti nevelés, azonban be kell látnunk, hogy ez egymagában nem elég, ennek eredményei közép és hosszú távon lesznek láthatóak. Ezért kiemelten fontos, hogy a meglevő törvényeinket számon is kérjük, ne csak megalkossuk őket. Sajnos vagy nem, de a pénz, a büntetés talán az egyedüli olyan ösztönzés, mely azonnali és gyakorlati eredményeket hozhat a környezetvédelem terén.  

A probléma

 

 

Néhány éve indítottunk egy kis programot melynek célja az volt, hogy megtudjuk Székelyföldön az önkormányzatok, hogyan lépnek fel a településük környezetének védelme érdekében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt évben (2008) hány környezetvédelemhez kapcsolódó büntetést bocsájtott ki az önkormányzat. Összegezve a közel 100 önkormányzat válaszát meglepődve tapasztaltuk, hogy a megkérdezettek egyetlen egy kivételtől eltekintve nem alkalmaztak büntetést településükön. Az egy kivétel, egy udvarhelyszéki település volt mely néhány büntetést rót ki azért, mert a lakosok nem takarították ki a házuk előtt a vízelvezető sáncokat. Ha nem ismernénk a helyzetet minden bizonnyal hajlamosak lennénk arra, hogy elhiggyük, hogy nincs gond a régióban ami a környezetvédelmet illet.   

 

 

 

 

 

 

 


A gyakorlat azonban sajnos másat mutat. Az illegális építkezések, „erdőművelések”, hulladékelhagyások, vízszennyezések, bányászás stb, mind jelenen vannak, ha akarunk, ha nem tudomást venni róla. Az önkormányzatokon kívül a rendőrségnek, polgárőrségnek és jó néhány más intézménynek is hatáskörébe tartozik büntetéseket kiszabni, de mégsem élnek vele.

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |