Szelektív hulladékgyűjtésFelvezetés

A szelektív hulladékgyűjtés során a cél a már a keletkezett hulladékmennyiséget kezelni, hasznosítani, visszaforgatni az anyagkörforgásba. A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, ha első ránézésre egyszerűnek is tűnik rendkívül költséges folyamat, azonban nem jelent garanciát a sikeres működésre az infrastruktúra megteremtése, szükséges, hogy az érintettek, a lakosok, a cégek szelektíven is helyezzék el a hulladékaikat a begyűjtő edényekbe. Általánosan elmondható, hogy létezik hajlandóság a lakosság részéről szelektív hulladékbegyűjtést illetően, azonban nem elég, ha csak a lakosság 60-70%-a gyűjti szelektíven a hulladékot és a maradék meg vegyesen dobja bele a tárolókba. Ilyen esetben értéktelené válik az egész begyűjtött hulladék.

A probléma

 

A legnagyobb probléma a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán, hogy … nincs, azaz szinte jelentéktelen az a réteg, melynek hozzáférése van a rendszerhez. Habár egy ideje kötelező kellene legyen minden településen a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, sajnos csak elszigetelve van jelen és sokszor csak elméleti szinten, a gyakorlatban kevés az a hulladékmennyiség ami újrahasznosításra kerül. Régió szinten folyamatban vannak a Hulladékgazdálkodási Központok kiépítései, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez egymagában nem oldja meg a problémákat, mert abban az esetben, ha nem létezik megfelelő szelektív hulladékbegyűjtési hálózat akkor csak a lerakásról fog szólni a rendszer. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 


Mint ahogy szó volt róla több tényező kell működjön ahhoz, hogy szelektív hulladékgyűjtés is működőképesé váljon.

 

- Szükség van egy önkormányzatra, cégre aki működteti a rendszert, kukákat, gépeket vásárol stb.

- Szükség van környezettudatos lakosságra akik szelektíven, tisztán dobják a begyűjtőkbe a hulladékot

- Ugyancsak szükség van felvásárló piacra, mely a különböző hulladéktípusokat átveszik a begyűjtőktől.

 


 

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |