TömegközlekedésFelvezetés

Tömegközlekedés alatt azokat a közlekedési rendszereket értjük, mely során nem saját járművünket használjuk helyváltoztatásra. Ide tartozik a vonat, a buszok, a taxi és ha Székelyföldön nem is annyira jellemző de a repülőgép is.  

A probléma

 

 

Sajnos az elmúlt időszakban egyre inkább hátrányba került a tömegközlekedés. Egyik legszebb, mondhatni iskolapéldája ennek a vasúti közlekedés helyzete. Hogy mi a baj a vasúttal? Megpróbálhatjuk körbejárni, hogy mi az ami hátráltatja még elterjedtebb használatát.

- hálózati hiányosságok: Csíkszeredát – Székelyudvarhellyel összekötő vasút vonal hiánya

- tisztaság, civilizálatlan környezet: legyen az váróterem, vagy vasúti szerelvény sajnos szinte kivétel nélkül kritikán aluli a tisztaság

- ár minőség aránya: miközben folyamatosan emelkednek a menetjegyek árai, a minőség egy két kivételtől eltekintve (Korona, Hargita vagy a magánvonatok) ugyanaz marad vagy csökken

 

 

 

 

 

 

 

 


- korrupció, blattolás: nyílt titok, hogy vasúti személyszállítás során számos esetben fel van kínálva a „kedvezményes” utazás lehetősége. Sajnos míg a személyzet egy része nap mint nap pluszjövedelmet termel magának, addig romlik a tömegközlekedés helyette, veszteségesé válik és jelenleg is elbocsájtások vannak napirenden. A helyzetet furán igyekszik a vasúttársaság kezelni, felhívásokkal próbálja meggyőzni a lakosságot, hogy vásároljanak jegyet. Nem egyszerűbb és hatékonyabb lenne, ha a saját embereik között tennének rendet, kitörölni a köztudatból, hogy ez magától értetődő? Még akár nyereséges is lehet a vasúti közlekedés.

 

 

 

 
 


Hozzászólások (1)


- Barna Péter - 2011-03-02 11-55
2010 augusztusában magam is tapasztalhattam a Csíkszereda-Gyimesközéplok szakaszon, hogy miként kerül a kalaúz zsebébe a jeggyel nem rendelkező utasok által kifizetett \"kedvezményes\" viteldíj. Ez nem csak az illető vasúti alkalmazott, hanem az így utazók gondolkodásáról ad aktuális diagnózist. Egyfajta kölcsönös rövidlátás ez. Ugyanezek az utasok, akik örvedtek, hogy rövidtávon \"kedvezményt\" kaptak, pár perccel később sajnálkozva emlegették azt a újsághírt, miszerint ősztől a C.F.R. illetékes igazgatósága az említett vonalon a napi 3 járatból a középsőt, a délutánit - mellyel talán a legtöbb iskolás utazik - meg akarja szűntetni. S miért? Mert a kalaúzok által lejelentett viteldíjak alapján a járat \"nincs kellően kihasználva\", \"kevesen\" utaznak vele. Kevés bevétel=kevés utas! Így válik a filléres, egy-egy személynek kedvező rövidtávú \"előny\" aztán hosszútávú, közösséget és kisrégiót sújtó kárrá. Hogy a vasút mit jelent egy-egy kisrégió számára, miért fontos a helyi lakosság közlekedése szempontjából, a kistermelők és árúik keringése számára, a turizmus működéséhez, azt jól meg lehetett figyelni Magyarországon az 1980-1990-es években, mikor kisebb vasúti vonalakat megszűntettek, mondván, hogy ezek fenntartása \"nem jövedelmező\". Helyettük buszjáratok kerültek bevezetésre. Ezek aztán persze egyáltalán nem olcsóbbak az utasok számára. A személyszállító kapacitás természetesen sokkal behatároltabb egy busz esetén, mint egy vonatszerelvénynél. Különösen érvényes ez a szállított poggyászra, ami kistermelők esetén vagy az apróbb árúszállítás szempontjából jelentős korlátozó tényező lehet - gondoljunk csak a Romániában egyre jobban terjedő mikrobuszok belső méreteire! Természetesen fontos tényező a fenntarthatóság s az, hogy a vasúttársaság kiadásai megtérüljenek. Ugyanakkor regionális, sőt nemzeti érdek, hogy egy adott terület vérkeringése jól működjön. A \"hasznot\" nem feltétlenül közvetlenül a vasúttársaság kasszájánál kell várni, hanem ott, ahol a vasút által lehetővé tett társadalmi körforgás tud többletet teremteni: az emberi kapcsolatok fenntartásban, a távolról munkába járó emberek mindennapi zarándoklatainak lehetővé tételében, a túrizmus pulzáló áramlásában, a helyi tradícionális mezőgazdaság javainak vérkeringésében. Ha ilyen szinten tekintek a vonatjegyre, akkor nem fogok tudni örülni annak az 1-1,5 RON-nak, amivel esetleg olcsóbban utaznék, ha \"zsebbe fizetek\".


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |