Túlzott gépkocsihasználatFelvezetés

Egy 2008-as felmérés szerint hazánkban minden ötödik emberre jut egy gépkocsi, ami 5,07 milliót jelent. Ha a pozitív oldalát keressük, akkor a történetnek, akkor az is vigasztalhat, hogy Németország vagy Olaszországban két főre esik egy személygépkocsi. 

A probléma

 

Sajnos ez a tendencia nálunk is megmutatkozik, egyre több gépkocsi van a településeken, gyakoribbá válnak az eddig nagy részet csak filmekben látott hosszú kocsisorok. Kis városainkban pedig sokszor elkerülhetőek lennének a felesleges autókázások, ha jobban odafigyelnénk a részletekre. Nagyon sok esetben a tömegközlekedés, kerékpározás vagy éppen a gyaloglás jó alternatíva lehet, de a kényelem kedvéért inkább lemondunk ezekről. Egy nagyon jó kisfilm kering a youtube-on mely az autózás negatív hatásaira hívja fel a figyelmet, és főként ennek hatására elgondolkodhatunk azon is, hogy mennyire tud egészséges lenni kisgyerekünket, a földtől nem messze, babakocsiban tolni. Mi mindent be kell szívjon a gyenge szervezete. Vannak városok ahol aránylag könnyen megoldották a gépkocsik által okozott problémát, a város határában le kell tegyék a gépkocsikat és tömegközlekedés segítségével mehetnek tovább. Vagy létezik olyan eset is amikor tömegesen változtatták meg a munkások munkavégzési helyet, olyan központi helyre kerültek, ahol nem volt parkolóhely és kénytelenek voltak az elkövetkezőkben a tömegközlekedést választani.

 

 

 

 

 

 

 


 

Például Csíkszereda esetében érződik az önkormányzat azon igyekezete, hogy minél jobban kiszorítsa a gépkocsiforgalmat a város központjából (utcák egyirányúvá tételével, lezárásával). Ez a fenntartható írány, egy település fejlesztésének a legfőbb célja nem az kell legyen, hogy az autósok, könnyen tudjanak közlekedni, lehetőleg minél könnyebben parkolóhelyet kapjanak, hanem hogy aki benne lakik annak egy egészséges környezete legyen.

Nemrég befejeződött Biciklis iskola programunk kapcsán végeztünk egy kis forgalomszámlálás Csíkszeredában. Természetesen szakmai szempontból nem annyira irányadóak a számlálás rövid ideje alatt, azonban a célnak megfelel, vagyis hogy egy hozzávetőleges képet kapjunk arról, hogy mi történik körülöttünk a közlekedést illetően. A nyers adatok megtekinthetőek itt (pöcc

 
 


Hozzászólások (1)


- zoltan - 2010-09-25 21-13
nagyon tetszet a kis film joo volt ... iagaz minden szo es szerintem a video... kicsit ieszt0 :(


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |