TurizmusFelvezető

 

Sokak számára furcsának tűnhet, hogy a turizmus mit keres a negatív oldalon, pedig mind minden emberi tevékenységnek a turizmusnak is megvan a maga lábnyoma, hatása a környezetre. Fontos mérlegelni turisztikai beruházásoknál, főként azoknál, melyek a természetvédelmet kívánják elősegíteni, hogy ez irányú törekvéseink során mekkora hatással vagyunk arra amit védeni szeretnénk.  

A probléma

 

Minden bizonnyal a legismertebb példa erre a Szent Anna tó, Dél-Kelet Európa egyetlen épségben megmaradt krátertava. A probléma legfőbb forrása itt, hogy az idelátogatók fürödhetnek a tóban, és ezáltal naponta akár több száz turista mossa bele a testéről a különböző vegyszereket. Egy több hónapos szezon során már több ezer emberről beszélhetünk, akik részben szennyezik a vizet, másrészt pedig a tó környékén is hozzájárulnak a talajerózió felgyorsulásához, a tó mihamarabbi feltöltődéséhez. Ha valóban fenntartható fejlődésről, értékmegőrzésről beszélünk akkor első lépésként be kell tiltani a fürdést a tóban.

Ez egyrészt a tó állapotának a megőrzéséhez vezetne, másrészt pedig talán végre kialakulna egy tisztelet is a tó irányában, nem csak a rövid távú pénzszerzésről szólna a történet, hanem a gyakorlatban is helyet kapna a fenntartható fejlesztés/fejlődés.


 

 

 

 

 

 

 

 


 A legfontosabb a természet minél inkább érintetlenül való megőrzése kell legyen és ez nem zárja ki a csónakázást, a gyalogtúrákat, különböző tevékenységeket, ha megfontoltan végezzük. Ennek megvalósítása érdekében jóval határozottabb fellépésre van szükség a hatóságok részéről.  

Valószínű, hogy pl. a fürdés betiltásával kevesebb látogató lesz, kevesebb bevétel, viszont tovább marad meg az amit védeni akarunk, és ez a lényeg.  

Hasznos információkTuristaparadicsom helyett vadkemping a Szent Anna- tónál (2010. augusztus 10.) - Krónika (pöcc)
    

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |