ZöldövezetFelvezető

A zöldövezetek helyzete az egyik legégetőbb problémaköre a környezetvédelemnek, hiszen főként az elmúlt 20 év „fejlődése” rányomta a bélyegét a zöldövezetekre is, egyre több beruházás, építkezés javára zöldövezetek vesznek el a lakott övezetekben. Egyrészt van egy fejlődési kényszer, maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló értékes területeket, de másrészt pedig a lakosságnak is van igénye a tiszta, élhető környezetre.

A probléma

 

 

Talán a legtöbb panaszt nap mint nap az a fakivágások, zöldövezetekhez kötődnek halljuk. Hazánkban míg 18 négyzetméter zöldövezet jut egy lakosra, addig ez a szám gyakran Európa más városaiban eléri a 25 négyzetméter/lakost. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az Egészségügyi Világszervezet javaslata 50 négyzetméter/lakos zöldövezet, míg az Európai Uniónak 26 négyzetméter. Bármelyiket is nézzük, sok teendőnk van.

Miért szűnnek meg zöldövezetek? Leggyakoribb oka az építkezés, mely során a látszólag nem kihasznált területeket „hasznosítják”. A probléma pedig az, hogy nehezen, vagy éppenséggel nem lehet számszerűsíteni a zöldövezet előnyeit, szemben egy beruházással. Gyakran fordulnak engedélyért fakivágás érdekében a lakók is. Az okok sokfélék lehetnek: van aki azért látja fontosnak kivágni a fát, mert árnyékot tart, „mocskol”, csúf, de vannak akik picit ésszerűbb érvek miatt kérik (balesetveszélyes).


 

 

 

 

 

Ezeknek az engedélyeknek az átvétele nem igazán ütközik akadályba, és a gond ezután kezdődik. Évekkel ezelőtt fültanúi voltunk, amint két fát vágó tömbházlakó úgy döntött, hogy igaz csak négy fára kaptak engedélyt, de egyúttal kivágják az ötödiket is. Követelmény, hogy minden kivágott fa helyére egy újat kell ültetni. Viszont ezt már senki nem ellenőrzi. Tőlünk nyugatabbra, akár évekkel később is megnézik, hogy az a csemete még él-e? Jóval nagyobb teret kell kapjon a felelősség, a számonkérés.

 


 

 

 

 

 

 

 

 
 


Hozzászólások (0)
<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |