BorsárosMegközelíthetőség

A Borsáros természetvédelmi terület könnyen megközelíthető. Csíkszeredából Sepsiszentgyörgy irányába haladva az első településen, Csíkszentkirályon elhagyjuk a 12-es jelzésű utat, és jobbra fordulunk. Ahogy az Olt-hídon áthaladunk. bal oldalt feltűnik a bekerített nyíres a borvízforrás szomszédságában.  

Útvonal térképe Csíkszeredából a Borsároshoz.

A terület leírása

 

 

A Borsáros láp, Csíkszeredától 7 km-re délkeletre Csíkszentkirály központjában, az Olt jobb partján 640 m tengerszint feletti magasságban található. A borsár elnevezést a limonitos üledékek sárgás, pirosas színéről kapta. A láp 1km hosszúságban követi a folyómedret kisebb nagyobb megszakításokkal, területét 108 hideg borvízforrás táplálja.

A Borsáros láp nyirkos, hűvös mikroklímája sok jégkorszakból visszamaradt növényfajnak ad otthont, ezért egy nagyon értékes flóra alakult ki az idők folyamán. 1939-ben a területet botanikai rezervátummá nyilvánították, Ez volt az első természetvédelmi terület a Csíki-medencében.

A hely különlegességének számít a mocsári kőtörőfű (Saxifraga hirculus) és a törpe nyír (Betula humilis), amelyeknek itt található a természetes elterjedésük egyik legdélebbi pontja. A kutatások szerint a védett szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica) a huszadik század vége felé terjeszkedni kezdett a területen. Jelenleg a láp legértékesebb része az Omlásalja nevű terület, ahol mocsári kőtörőfű (Saxifraga hirculus), a rovarevő keskenylevelű harmatfű (Drosera anglica), vidrafű (Menyanthes trifoliata), kúszó fűz (Salix repens), mocsári nőszőfű (Epipactis palustris) is él.

Az első súlyos élőhelypusztító tevékenység 1943-1944-ben a terület lecsapolása volt. Ezt követte

1954-ben az Olton keresztülívelő híd és vasúti felüljáró megépítése, amelyik kettészelte a lápot, tovább csökkentve területét és károsítva azt.

A láp erőteljes szennyezésnek volt kitéve az 1970 – 1980 között működő állatfarm szennyvizének következtében. Ez idő alatt folyt az Olt szabályozása is, amely során eltüntették a folyó kanyarulatát, ez által csökkent a vízszint és ez maga után vonta a talajvíz csökkenését is. Ezek a tényezők megváltoztatták a láp növényvilágát. Az 1990-es évektől kevésbé bolygatták a területet, így a talajvíz szint újra emelkedni kezdett, amely során valamelyest regenerálódott, gyarapodott a jégkori maradvány növényzet.

 


 

 

Elsősorban a talajvízszint csökkenése miatt a láp területén elszaporodtak különböző fűzfafélék, legfőképp a kecskefűz (Salix caprea) a közönséges nyír (Betula pendula), a lágyszárúak közül az iszapzsurló (Equisetum fluviatile), és a réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) hódít teret magának, elnyomva a reliktum fajokat.

A Borsáros még mindig a Székelyföld egyik legértékesebb természetvédelmi területe. Része az Alcsíki Élőhelyvédelmi Natura 2000 területnek (ROSCI0007).

 

A Natura 2000 hálózat az Európai Unió természetvédelmi területeinek összessége, amelyeket két kerettörvény, a Madárvédelmi Direktíva (79/409/EC) és az Élőhely Direktíva (92/43/EC) alapján jelölnek ki. Ennek megfelelően két Natura 2000 területtípus létezik: a madárvédelmi területek (SPA-k) és az élőhelyvédelmi területek (SAC-k vagy SCI-k). A hálózat célja az európai biológiai sokféleség védelme. A Natura 2000 területek általában nagy kiterjedésűek és nem zárják ki az emberi tevékenységeket, viszont minden építkezés és egyéb infrastrukturális beruházás esetén külön megvizsgálják, hogy azok a természetvédelmi szempontból jelentős fajok és élőhelyek, amelyek az illető területen ismertek, mennyire sérülnek a beruházás által, és igyekeznek elkerülni az élőhelyek pusztítását vagy pótolni azokat. Emellett a Natura 2000 területek természetvédelmi kezelését, kutatását és a természetkímélő mezőgazdálkodást támogatják. Romániában a Natura 2000 hálózatot 2007-ben kezdték kijelölni, a mezőgazdasági támogatások még nem működnek. Hasonló támogatások az agrárkörnyezetvédelmi támogatások, de ezek nem csak a Natura 2000 területekre vehetők igénybe, hanem az úgynevezett magas természeti értékű mezőgazdasági területekre (a Székelyföld nagy része ebbe a kategóriába van sorolva).

Demeter László, Szentes Lajos

Hasznos információk

Csíkszentkirály honlapjának természeti értékeit bemutató része (pöcc)


 
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Útvonal térképe Csíkszeredából a Borsároshoz.
 

 
 
 
 
 
 


Hozzászólások (9)


- tofalvi maria - 2011-02-20 20-02
egyedi szepseg
- Gabor Melinda - 2011-02-17 19-40
Nagyon szép hely ,nagyon finom borvíz
- bartha katalin - 2011-02-17 09-38
Ritkasag.
- gabor anna - 2010-09-15 13-56
ez egy ritkasag egesz europaba.
- Bartha Katalin - 2010-09-15 10-14
Aki meg nem ismeri tudom ajanlani.
- györgy Jolán - 2010-09-06 22-44
szép gyermek kór..... nagyon finom BORVÍZ
Oldalak:      [ Első ] [ Előző ] [ 1 ]   2   [ Kövektező ] [ Utolsó ]


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |