Csihányos - HaromaljaMegközelíthetőség

A terület Csíkszereda Brassó felőli kijáratánál, Zsögödfürdő szomszédságában található. Még mielőtt elhagynánk a város határát jelző táblát, jobb oldalon egy vasúti átkelőn kell áthaladunk, majd nemsokára következik az Olt hídja. Itt jobb oldalt megtekinthető a természetvédelmi területet jelző tábla.

Útvonal térképe Csíkszeredából a Csihányoshoz.

A terület leírása

 

 

A megyei szintű természetvédelmi terület a Zsögödi-szoros (660 m) jobb oldalán helyezkedik el. Északon a Kisvár dombja, keleten az Olt folyó, délen a Csihányos gerinc, nyugaton a Nagyharom, határolja. A terület legmagasabb pontja a Nagyharom (943 m), legalacsonyabb pontja a szoros kijáratánál található. Megközelítőleg a terület három sarokpontját egy-egy (északon a Zsögödi-vár, délen a Zsögödfürdői-vár, nyugaton a Harom-vár) bronzkori kora középkori vármaradvány képezi, mintegy őrként jelezve a terület értékét.

 

A terület helyi védettségét elsősorban a változatos és ritka növény- és állatfajok jelenlétének köszönheti. Ilyenek a kockásliliom (Fritillaria meleagris), fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans), szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea), poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora), a kék csatavirág (Polemonium caeruleum), őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) és a zergeboglár (Trollius europaeus).

 

Madárvilága is rendkívül gazdag. Számtalan énekesmadár (és nemcsak) figyelhető meg a területen. Ilyenek: a nagy fakopáncs (Dendrocopos major), fekete harkály (Dryocopus martius), erdei fülesbagoly (Asio otus), ökörszem (Troglodytes troglodytes), feketerigó (Turdus merula) és fenyőrigó (Turdus pilaris), hantmadár (Oenanthe oenanthe), csicsörke (Serinus serinus), erdei pinty (Fringilla coelebs), citromsármány (Emberiza citrinella), keresztcsőrű (Loxia curvirostra), vörösbegy (Erithacus rubecula).

 

 

 

 

 

Több kétéltű és hüllőfaj is előfordul a területen, ezek mind védettek. Ide tartozik a pettyes gőte (Triturus vulgaris), kárpáti gőte (Triturus montandoni), alpesi gőte (Triturus alpestris), sárgahasú unka (Bombina variegata), barna varangy (Bufo bufo), gyepi béka (Rana temporaria), fürge gyík (Lacerta agilis), elevenszülő gyík (Lacerta vivipara), lábatlan gyík (Anguis fragilis), vízisikló (Natrix natrix), rézsikló (Coronella austriaca), keresztes vipera (Vipera berus).

 

A területnek gazdag növény-, állatvilága, régészeti értékei, könnyű megközelíthetősége által fontos szerepet kell kapnia a régió környezeti nevelésében. Sajnos megközelíthetősége egyúttal a legnagyobb hátránya is, a szaporodó hétvégi házak egyre beljebb hatolnak a védett területbe.

Csonta László, Demeter László

 

Hasznos információk

A Zöld SzékelyFöld Egyesület 2009-ben megjelent Csihányos - egy újrafelfedezett természetvédelmi terület című könyve (pöcc)

 
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
 

 
 
 
 
 
 


Hozzászólások (6)


- Nemes Hajnal - 2013-06-08 22-49
Gzermekkorom emlékei, Csihányos, Harom, Kisvár és Zsögöd.
- Xantus Janos - 2011-02-20 17-32
Ettol nem messze lakom en is es nagyon szeretnem ha meg maradna az eredeti formajaban
- Demeter László - 2010-11-24 03-12
A mészköves területek sokkal nagyobb növényfajszámmal rendelkeznek, pl. Vargyasi szoros, Bárányhavas, Csíki-havasok kaszálói. Az tény hogy Haromalja különleges hely, nem utolsósorban a három ókori és középkori várrom miatt ami a területen van. Lehet hogy abban az időben így adták le szavazatukat a népek :)
- Szentes Lajos - 2010-09-11 18-08
Sok helyen jártam már Székelyföldön, de még egy ilyen biodiverzitással rendelkező területtel nem találkoztam.
- julia - 2010-08-02 13-23
Ugy erzem,ez az egyik legeslegjobban kidolgozott terulet az osszes kozul. Jo sok energiat , idot rakott bele a csapat - a kirandulasok szervezesetol, a koordonatak megjelolesetol(a Punto kulcs keresesig), es amit majd kifelejtek, a konyv elekszitese- ami 1 szep leiras. Erossen sok szavazatot ennek a teruletnek.
- Fülöp Attila - 2010-07-27 23-06
A fotók magukért beszélnek ugyanis, ez a Csihányos Természetvédelmi Terület - Csíkzsögöd


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |