Csíky-kertMegközelíthetőség

Gyergyószentmiklóson a központot elhagyva a Gyilkos-tó felé vezető úton haladunk, majd nemsokára a jobb oldalon egy tábla jelzi, hogy balra elérhető a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának épülete, erre megyünk, és az utca végén találjuk a Csíky-kert dendrológiai parkot.

Útvonal térképe Gyergyószentmiklósról a Csíky kerthez.

A terület leírása

 

A Csíky kert, Gyergyószentmiklós északkeleti határában található 870 – 970 m tengerszint feletti magasságban, innen szép kilátás nyílik az előtte elterülő városra.

A kert alapítója dr. Csíky Dénes ügyvéd, aki 1843. július 26-án Gyergyószentmiklóson született jómódú örmény családban. Gyergyószentmiklóson végezte elemi iskoláit, majd a csíksomlyói Collegiumba tanult, később Kolozsváron végezte ügyvédi tanulmányait. Nagyon szerette a természetet, a növénytan megszállottja volt.

Gyergyószentmiklós északkeleti részén nézett ki egy nagyobb területet a Filep kútja körül. A kertet örökségből vásárolta meg.

1884-ben fogott hozzá a fák és cserjék ültetéséhez, és 1909-re készült el a kert.

A fákat úgy ültették eredetileg, hogy ősszel és tavasszal a lombhullató fák koronája kirajzolta a kert alkotójának Csíky Dénesnek a monogramját.

Napjainkban már ez nem látható, a régi fák pusztulása és újak ültetése megváltoztatta a tájat. A Csíky kert 185 őshonos és tájidegen fának és cserjének adott otthont, sajnos e 185 fa és cserje faj jegyzéke nem maradt fönn az utókor számára.

Az arborétumban Csíky Dénes sok tájidegen gyümölcsfát is meghonosított, így sikerült bizonyítania a gyergyóiaknak, hogy itt is lehetséges a gyümölcstermesztés. Csíky Dénes a 20 hektáros kertet a városnak adományozta, hosszú idő telt el, míg a kert ténylegesen Gyergyószentmiklós tulajdonába került. Ez idő alatt nem gondozták, értéke csökkent, állapota egyre rosszabb lett.


 

Az Országos Társadalomrendező Intézet gondnoksága alatt szanatóriumot nyitottak a Csíky kertben, tüdőbeteg gyerekek számára. A kommunizmus ideén pedig preventórium lett. 1980-ban szűnt meg az intézmény.

1980 májusában védett területté nyilvánították a Csíky kertet. A 80-as években volt próbálkozás a terület föltérképezésére, a fa és cserje fajok azonosítására, de nem sikerült teljesen fölmérni a területet.

2008-ban Gyergyószentmiklós tanácsa 25 évre bérbe adta területet a Babes-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatának, így elkezdődött az arborétum rendbetétele, szemetes kosarakat helyeztek ki a kert területén, kijavítottak egy sétányt és a forrást felújították.

A 25 év bérbeadás célja a kert hajdani arborétum jellegének visszaállítása. Az arborétumot ezáltal fölhasználhatják az oktatásban, tudományos vizsgálatokat folytathatnak a területen, ritka, veszélyeztetett fajokat mutathatnak be és menthetnek meg. A tervek között szerepel egy tanösvény kialakítása is, mely a különböző tengerszint feletti magasságokra jellemző növényvilágot mutatná be, kihasználva a domborzat adta lehetőségeket.

Szentes Lajos, Demeter László

Hasznos információk

 

Rejtekhely-vadászat Erdélyben Csiky-kertet bemutató cikke (pöcc)

 

 
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Zöld SzékelyFöld Egyesület
Útvonal térképe Gyergyószentmiklósról a Csíky kerthez.
 

 
 
 
 
 
 


Hozzászólások (5)


- Lestár Jánosné - 2016-03-12 10-44
Szeretném meg érdeklődni hogy a kert szabadon látogatható?
- Muity Mijo - 2015-10-16 10-30
Tisztelt Oldalszerkesztők! Létezik, hogy nem rendelkeznek olyan légi felvétellel, melyen Csíky Dénes monogramja látható fafajokból képezve? Ha mégis akadna ilyen, mint a térség rajongója köszönettel venném, ha küldenének egyet. Üdvözlettel: Muity Mijo, Baja
- kusmodi nandor - 2012-10-05 14-40
nangyon nyugott es szep terulet batyamal puskas sandorral jo volt koszonom a vendeglatast
- Kusmodi Nandor - 2012-08-06 12-46
Nagyon szep a csiki kert szamomra a sok fa es novenyek az alloatok . Nekem ami tetszik az a 2 mamutfenyo.
- Zaroz - 2011-02-28 22-32
vigyázzunk rá


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |