Pogányhavas tetejeMegközelíthetőség

Csíkszeredából kiindulva, a 12A országúton Kománfalva (Comăneşti) irányában található Csíkszépvíz (Frumoasa). A településre beérve Csíkszentmihály irányában letérünk, a központon végig haladunk, majd az útkereszteződésnél (a községháza után) jobbra fordulunk a Szent László római katolikus templom irányába.

A túra útvonal a templom elől indul, a villanyoszlopon jól látható a fehér mező, piros kereszt jelzés. A templom utcán (v. Farkas ölők utcáján), haladunk tovább hol gyakran szem elé kerül a turistajelzés. A településről kiérve, jól járható erdei úton folytatjuk utunk egészen a 1351 m magas csúcs aljáig, itt az erdőből kiérve balra kanyarodunk és 100 – 150 m gyaloglás után fölérünk a csúcsra. A szintkülönbség 540 m, és a túra útvonal hossza 11,2 km.

Útvonal térképe Csíkszépvízről a Pogányhavas tetejéhez.

Terület leírása

 

Csíkszépvíz határában, a Gyimesi hágótól északra feltornyosuló Pogány-havas, a Kárpátok főgerincének egyik pontja, nem csak nevében különleges, hanem a Székelyföld egyik kiemelkedő kulturális és természeti értéke.

 

A hegyen több olyan növényfaj él, amely ámulatba ejti a kutatókat is. Ilyen a kora tavasszal virágzó tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens), amely Erdélyben csak néhány helyen, általában alacsony, sztyepp jellegű élőhelyeken fordul elő. Egy másik különlegesség az augusztusban virágzó fekete zászpa (Veratrum nigrum). Tavasztól őszig az idelátogatót lenyűgözi az itt előforduló növények gazdagsága. Kora tavasszal a bodzaszagű ujjaskosbor (Dactylorhiza sambucina), fürtös gyöngyike (Muscari comosum), tavaszi tárnics, a már említett tátogó kökörcsin, később a nárciszvirágú szellőrózsa (Anemone narcissifolia). Különösen sok orchideafaj fordul elő itt, pl. vitézvér (Nigritella rubra), gömbös kosbor (Traunsteinera globosa), szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea), sömörös kosbor (Orchis ustulata), Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus). Ugyancsak jellemző a zergeboglár (Trollius europaeus), tűzliliom (Lilium bulbiferum), turbánliliom (Lilium bulbiferum), őszi vérfű (Sanguisorba officinalis). Június-júliusban a Pogány-havasi kaszálók leírhatatlan színekben pompáznak.

 

Ennek a természeti gazdagságnak az egyik oka a terület geológiája: a Pogány-havas teteje a legdélebbi nyúlványa annak a dolomit (mészkő) tömbnek, amely a Nagy-Hagymás hegységet és a Naskalatot alkotja. Egy másik fontos tényező az emberi tájhasználat. A Pogány-havas jelentős részét a csíkszépvíziek havasi kaszálóként használták. Ez sokkal kedvezőbb a növényzet számára, mint a legeltetés.

A Pogány-havas szorosan kapcsolódik a Szent László kultuszhoz, itt található a Szent László kútja és Szent László köve. A Szent László kápolna romjairól a régészek nemrég megállapították, hogy nem középkori eredetű.

A Pogány-havas része a Csíki-havasok Madárvédelmi Natura 2000 területnek (ROSPA0034). A tető közelében többek között nagy őrgébicset (Lanius excubitor), mezei pacsirtát (Alauda arvensis), erdei pityert (Anthus trivialis), ragadozómadarakat (darázsölyvet, egerészölyvet, karvalyt), léprigót (Turdus viscivorus), keresztcsőrűt (Loxia curvirostra) láthatunk, télen kis szerencsével csonttollúakat (Bombycilla garrulus) is.

 


 


A tetőről különösen tiszta időben minden évszakban kitűnően látszanak a Görgényi-havasok, Nagy-Hagymás és a Naskalat, Csíki-havasok, Csíki-medence, a Hargita, Csomád. A Nagy-Somlyó innen nézve hangyabolynak tűnik.

 

A Pogány-havas természeti értékeit elsősorban a hagyományos mezőgazdaság hanyatlása veszélyezteti, aminek következtében felhagyják a havasi kaszálókat, amelyek viszonylag gyorsan beerdősödnek. Ez egy természetes folyamat, de csökkenti a terület növényfajgazdagságát és tájképi szépségét. Egy másik negatív emberi hatás az ATV-k zajszennyezése és taposása.

 

Natura 2000

A Natura 2000 hálózat az Európai Unió természetvédelmi területeinek összessége, amelyeket két kerettörvény, a Madárvédelmi Direktíva (79/409/EC) és az Élőhely Direktíva (92/43/EC) alapján jelölnek ki. Ennek megfelelően két Natura 2000 területtípus létezik: a madárvédelmi területek (SPA-k) és az élőhelyvédelmi területek (SAC-k vagy SCI-k). A hálózat célja az európai biológiai sokféleség védelme. A Natura 2000 területek általában nagy kiterjedésűek és nem zárják ki az emberi tevékenységeket, viszont minden építkezés és egyéb infrastrukturális beruházás esetén külön megvizsgálják, hogy azok a természetvédelmi szempontból jelentős fajok és élőhelyek, amelyek az illető területen ismertek, mennyire sérülnek a beruházás által, és igyekeznek elkerülni az élőhelyek pusztítását vagy pótolni azokat. Emellett a Natura 2000 területek természetvédelmi kezelését, kutatását és a természetkímélő mezőgazdálkodást támogatják. Romániában a Natura 2000 hálózatot 2007-ben kezdték kijelölni, a mezőgazdasági támogatások még nem működnek. Hasonló támogatások az agrárkörnyezetvédelmi támogatások, de ezek nem csak a Natura 2000 területekre vehetők igénybe, hanem az úgynevezett magas természeti értékű mezőgazdasági területekre (a Székelyföld nagy része ebbe a kategóriába van sorolva).

Demeter László

 
Demeter László - Berki szellőrózsa és fürtös gyöngyike
Demeter László - Fekete zászpa
Demeter László - Fekete zászpa
Demeter László - Fekete zászpa
Demeter László - Fürtös gyöngyike és bodszaszagú ujjaskosbor
Demeter László - Kilátás északra
Demeter László - Magyar here szunyoglábú bibircsvirág és fürtös zanót
Demeter László - Tátogó kökörcsin
Demeter László - Tavaszi tárnics
Demeter László - Virágos kaszáló június végén a Pogányhavason
Demeter László - Virágos kaszáló június végén a Pogányhavason
Térkép
 

 
 
 
 
 
 


Hozzászólások (23)


- otto - 2010-11-25 13-51
...elkepeszto hogy mien szep is ez a poganyhavasi terseg....:P minden evszakban pompazik....nyaron a gyonyoru retek tee viragokkal telen pedig a ho birodalma.....rengeteg szorakozasi lehetoseg van amit itt csinalhatunk akarmeik evszakban...es a rolla szolo regek tortenetek is tradicionalisak akar csak a mai emberek amik meg a kaszalokat muvelik.....
- Antal Ernő József - 2010-11-25 10-08
Nagyon fiatal koromban jártam Pogányhavason, de ha Isten éltet még szeretnék egyszer elmenni. Kies vidék, kies táj és sok hagyományt őrző, szülőföld szeretők részére. Antal Ernő
- Gábor Anna-Mária - 2010-11-24 20-22
Itt születtem,itt nőttem fel,itt élek,nagyon szeretem ezt a vidéket,örülök ha szavazhatok és kérem a felsőlokiakat szavazzanak minél többen szavazzanak.
- Gal Eva - 2010-11-24 11-03
A junius vegen vagy iulius elejen viragzo Boldogasszony papucsa nevu virag kozel 100 peldanyat talaltuk meg az iden a Poganyhavas kornyeken. Nemely helyen egy-egy csoportban 15-20 peldany is lathato.Csodalatos latvany.Gyonyoru fenykepeket keszitettunk.
- Sebestyén Péter - 2010-11-23 18-39
Hajrá szépvíziek és Szépvíz-szeretők!
- Demeter László - 2010-11-20 09-03
Egy elírást látok: bodzaszagú ujjaskosbor. Pomjánek Béla és Sebestyén Péter, köszönjük a kiegészítéseket. Ajnádon hallottam, hogy a Pogány-havas környéki meredek oldalakat régebb lábpatkó segítségével kaszálták. Ha van bármilyen történetük ezzel a hellyel kapcsolatban, kérem írják meg. A nyáron alkalmam volt egy kicsit kaszálni itt, mondhatom hogy felülmúlja egy egyszerű túra élményét. A hely valósággal zsongott a sáskaciripeléstől. Sajnáltam azt a két embert, aki lennebb kaszálógéppel nyeste a füvet. A gazda, akinek segítettem, 8 hektár körül vág le kézi kaszával évente. Sajnos már nagyon kevesen használják ezeket a havasi kaszálókat.
Oldalak:      [ Első ] [ Előző ]   1    2   [ 3 ]   4   [ Kövektező ] [ Utolsó ]


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |