Szentegyházai/Lövétei nárciszmezőMegközelíthetőség

Szentegyházára érve letérünk a főútról a város irányába, áthaladva a központon a település végén az utolsó jobb oldali útkereszteződésénél megállunk, innen gyalog folytatjuk utunkat. A földutat követve érünk ki a gerincre, amelyet májusban borít a nárcisz.

Útvonal térképe Csíkszeredából a szentegyházai nárciszmezőhöz.

Terület leírása

 

A település déli részén található a Nárciszrét. A Pokol-láz környékén elhelyezkedő 5 hektár kiterjedésű védett terület Románia egyik legnagyobb nárciszmezője, ahol egy négyzetméternyi területen 180-200 csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) is előfordulhat (népi nevén kákvirág).

A láz a helyi nyelvjárásban fennsíkot jelent, és a Hargita vulkáni platójának jellegzetes felszíni formája., ami nem csoda, hogy külön megnevezést érdemel. A lapos felszín és az agyagos talaj kombinációjának ertedménye, hogy a lázakon nagyon sok a vizenyős terület, és helyenként kisebb tavak is előfordulnak (Ördögtó, Molytó). A hideg mikroklímájú vizenyős, lápos területek különleges növények élőhelyei, az állóvizek pedig kitűnő kétéltű szaporodóhelyek. Sok helyen mogyoróbokros, hársfás, tölgyes ligetek vannak, kaszálókkal, helyenként kisebb szántókkal tarkítva. Ez a kombináció természeti szempontból nagyon érdekessé és értékessé teszi a területet.

A terület leglátványosabb és legillatosabb virága, a nárcisz is a nedves területeket kedveli, jellegzetes csillag alakú virágja alapján könnyen felismerhető. Április végén, májusban virágzik. Annak ellenére, hogy védett növény, még mindig nagyon sokan szedik.

 

 

 

 

A fő veszély a kereskedelmi célokra történő nagy mennyiségben gyűjtés, amit mindenképpen meg kéne szüntetni. 1976-tól minden év májusában a rét közelében megrendezik a nárciszfesztivált.

A nárciszon kívül még sok ritka, látványos növényfaj fordul elő a területen, például Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), szibériai nőszirom (Iris sibirica), zergeboglár (Trollius europaeus). A kisebb állóvizekben tarajos gőte (Trituus cristatus), pettyes gőte (Triturus vulgaris), erdei béka (Rana dalmatina), mocsári béka (Rana arvalis), barna varangyot (Bufo bufo), sárgahasú unkát (Bombina variegata) szaporodik. A foltos szalamandra (Salamandra salamandra) inkább a környező bükkerdőkre jellemző.

Szentegyháza másik turistacsalogatója a városközponttól 2 km-re Csíkszereda fele elhelyezkedő mezotermál fürdő, amely a Vargyas patak jobb oldalán található.

Szentes Sarolta, Demeter László

 
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség
Útvonal térképe Székelyudvarhelyről a szentegyházai nárciszmezőhöz.
 

 
 
 
 
 
 


Hozzászólások (10)


- andras arpad - 2012-09-17 15-20
google
- imre - 2011-03-06 13-21
tdjátok innen úgyhat kilóméterre van a király kútja...valahányszor egy székely leányka vagy székely legényke iszik belőle a kút tartsa arendeltetését ...mert királynő és király issza belőle az életvizét...
- Kadar Jolan - 2010-11-26 12-53
Majdnem evente jarok ott , ezt eloben kell latni.
- Danciu Gyongyver - 2010-10-27 20-40
Csodalatos!!!!!!!!A narcisz a kedvenc viragom,sajnos vadon sose lattam,csak vagott viragkent,vazaban tudom elvezni kellemes illatat,szereny szepseget.
- zimányi irénke - 2010-10-06 20-32
Még ilyen csodálatos mezőt nem láttam,hogy vadon is létezik-ez gyönyörű!
- Borsos Ibolya - 2010-09-21 20-31
Csodalatos.Gyermekkorom szep emlekei jutnak eszembe.
Oldalak:      [ Első ] [ Előző ] [ 1 ]   2   [ Kövektező ] [ Utolsó ]


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |