Torda völgyeMegközelíthetőség

Torda völgye Csíkszereda közelében található. Csíkszépvíz irányába elindulva a városi szeméttelepet elhagyva balra egy földút vezet  a mezőben található Szent János templomhoz. Ezen kell haladjunk mi is, és a templom mögötti rész már az emljtett területhez tartozik (pöcc).

Útvonal térképe Csíkszeredából a Torda völgyéhez.

A terület leírása

 

Meglepetés: Torda-völgye a Csíki-medencében van, Delne és Csicsó között. A legenda szerint valamikor itt egy falu volt, Tordafalva, amelyet a tatárok pusztítottak el. Régészeti bizonyíték a falu létezésére nincs, viszont a magányos Szent János templom messziről felhívja magára a figyelmet, és közelről sem okoz csalódást: egyszerű, de szép gótikus építészete, gyönyörű fekvése, öreg keresztjei a templomkertben, 17. századi kazettás mennyezete és szárnyas oltára megéri a látogatást. A templom magányos fekvése a kora középkori egyházszervezés egyik legjobb példája a Csíki-medencében és a Székelyföldön: több falu kellett építsen közös templomot.

A templomot két oldalról körülvevő vizenyős völgyek országos természeti ritkaságot rejtenek. Itt él az ország egyik legnagyobb mocsári béka populációja. Ez a békafaj északi elterjedésű, és európai elterjedésének déli határa Erdély. Hűvös klímájú síklápok az élőhelyei, amelyeket itt a templom környékén fekvő kis tavak és vizenyős rétek formájában talált meg. A faj különlegessége, hogy tavasszal a hímek kék színűek (az árnyalat időjárástól, napszaktól és a hímek “hangulatától” is függ).

A kis tavakban kora tavasztól késő őszig, a környező réteken pedig minden évszakban találunk valami érdekeset. Kora tavasszal zajlik a kétéltűek szaporodása, a mocsári békán kívül itt szaporodik a gyepi béka, amelyek nagy része a Csíki-havasokból tutajozik le ide hóolvadáskor a patakokon, és velük egyidőben másznak be a vízbe szárazföldi hibernálóhelyeikről a pettyes és tarajos gőték. A sekélyebb tócsákban ritka ősi rákokat figyelhetünk meg: Hankó-tócsarákot, zöld tócsarákot, tavaszi pajzsosrákot, csőrösfejű rákot és kék lebegőkandicsot, ezenkívül mindenféle állóvízi gerincteleneket: pl. vízibolhákat, borsókagylókat, csíkbogarakat és csíkbogárlárvákat, tegzeslárvákat. Május közepére a tavak növényzete is feléled, láthatunk itt zsombéksást (Carex elata), és megpróbálhatunk egy-egy tócsán a zsombékokon egyensúlyozva száraz lábbal átkelni, de olyan ritka növényeket is láthatunk, mint a húsevő rence (Utricularia vulgaris) és a vidrafű (Menyanthes trifoliata).  

 

 

A vizenyős réteken még számos ritka vagy kevésbé ritka, de szép és különleges növényfajt is megfigyelhetünk: zergeboglárt (Trollius europaeus), posvány kakastaréjt (Pedicularis palustris), orvosi macskagyökeret (Valeriana officinalis), őszi vérfüvet (Sanguisorba officinalis), széleslevelű gyapjúsást (Eriophorum latifolium), kúszófüzet (Salix repens) és a verhetetlen illatú és szépségű buglyos szegfüvet (Dianthus superbus).

A Torda-völgye és a környéke valóságos svédasztal a ragadozómadarak számára. Szinte az összes nyílt területeken vadászó ragadozómadár “megjárja” itt magát nap mint nap: békászósas (Aquila pomarina), egerészölyv (Buteo buteo), kígyászölyv (Circaetus gallicus), a területen költ a vörös vércse (Falco tinnunculus) és barna rétihéja (Circus macrurus), vonuláskor kékes rétihéja (Circus cyaneus) rendszeresen, de ritkán még kék vércse (Falco vespertinus) is megjelenik. Szintén mindennapos látvány nyáron a sétálgatva vadászó fehér gólya vagy gólyacsapat. Télen gatyásölyvet (Buteo lagopus) és réti fülesbaglyot (Asio flammeus) is láthatunk. Jellemző a rozsdás csaláncsúcs (Saxicola rubetra), sárga billegető (Motacilla flava), énekes nádiposzáta (Acrocephalus palustris), nagy őrgébics (Lanius excubitor), tövisszúró gébics (Lanius collurio),vadgerle (Streptopelia turtur), fogoly (Perdix perdix), fürj (Coturnix coturnix), a templomkertben balkáni fakopáncs (Dendrocopus syriacus), hantmadár (Oenanthe oenanthe), kuvik (Athene noctua). A nagyobb tavacskákban tőkés réce költ, és alvóhelyként használja több tőkés réce és böjti réce.

A terület jelenleg nem védett, de kitűnő példája annak, hogy közvetlen környezetünkben is milyen különleges természeti értékek lapulnak.

Demeter László

 
Térkép
 

 
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 • Demeter László
 
 
 
 
 


Hozzászólások (5)


- meli - 2013-04-24 23-31
Erdélyiek legkedveltebb társkereso oldala legnagyobb sikerarányal, gyere csatlakozz mág ma. Super chat-videochat érdemes kipróbálni. www.erdelyitarskereso.com <meta http-equiv=\"refresh\" content=\"2;URL=http://erdelyitarskereso.com\">
- Demeter László - 2010-11-20 09-24
A képekről: 1. Ezüstös boglárkalepkék, nálunk gyakori faj, de pl. Angliában a faj nagymértékben megfogyatkozott 2, 3. Buglyos szegfű, szépsége mellett csodálatosan jó illatú, tőzeges területeken él 4. Hankó tócsarák. Romániánn belül csak Háromszékről és Csíkból ismert, nagyon ritka tócsarák faj. 5. Idei gyepi béka 6,7. Hím mocsári békák csoportja. Torda völgyében él az ország egyik legnagyobb populációja 8. Kék lebegőkandics 9. Nőstény tarajos gőte 10. Tarajos gőte lárva (érdemes megfigyelni a hatalmas külső kopoltyúkat) 11. Torda völgye délről, az országútról 12. A Nagy Somlyó és a Szent János templom a Torda völgyéből 13. Csíkszereda és a Zsögödi szoros nyugati oldala a Torda völgyéből
- Demeter László - 2010-11-20 09-11
Most vettem észre, hogy a templomot körülvevő fal somlyói andezitből van. Nagyon szép rózsaszín, lila árnyalatú kövek, különösen nedves időben élénk a színük. Még szerencse, hogy a vakolat több helyen le van esve róla, mert hanem nem látszana.
- Tóth E. Anna - 2010-09-15 21-23
Sokat jártam ezen a tájon gyönyörű és állítom, hogy a levegőnek gyógyító ereje van.
- Bottyan Zoltan - 2010-08-31 22-15
Úgy egyben sem rossz a Székelyföld!


<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |