Székelyföld és a csoda 2010.09.02

A székelyföldi zöldek újabb nagyszabású vállalkozásba kezdtek: feltérképezni a térség csodáit. Akciójukkal Székelyföld lakóinak figyelmét akarják felhívni környezetükre, környezetük értékeire: csodáira. No meg arra, hogy mi érdemelne több odafigyelést, gondoskodást. Csak tisztelni tudom ezeket a fiatalokat, ugyanis működésükkel bebizonyították, hogy régiónkban is fogékonyak az emberek az új, a megszokottól eltérő gondolatokra, ötletekre. Ugyanakkor bebizonyították, hogy nem szokványos munkából is meg lehet élni, lehet pénzt, energiát mozgósítani közösségi célok megvalósítása érdekében.

Hét csodáról beszélnek, utalva az ókori világ hét csodájára.

Bizonyára sokkal több csodát sikerül majd feltérképezni, bemutatni, szavazatok alapján rangsorolni. Ha egyáltalán érdemes rangsorolni környezetünk csodáit. Mondjuk, ez a rangsor inkább amolyan tetszés- vagy esetenként nemtetszés-index. Azonban mindenképp figyelmeztető. Egyrészt emlékeztet majd arra, hogy közvetlen vagy tágabb környezetünkben számos olyan érték van, aminek léte természetesnek, megszokottnak tűnik, s nem tulajdonítunk neki nagy fontosságot, holott mások, máshol bizonyára pénzt hozó attrakcióként kezelnék – s úgy is viszonyulnának hozzá. Vagy a negatív példák felleltározása és közzététele is tanulságos lehet: figyelmeztet majd arra, hogy mire kellene jobban odafigyelnünk.

 


Nemegyszer elhangzott, hogy a Székelyföld szegény vidék. Sokan le is írták ezt, a peremvidék-témakörnek immár könyvtárnyi irodalma van. Nincs itt nagyipar, a környezeti adottságok nem megfelelőek a nagyüzemi – tehát hatékony – mezőgazdasági termelésnek, altalajkincseink jobbára a sóra és a borvizekre korlátozódnak s erdeink is lassan már csak emlékeinkben élnek. S akkor mivel rendelkezünk? Szép környezettel, múltunk tárgyi emlékeivel, hitünk jelképeivel, valamint a táj szorgos lakói által előállított tárgyi és szellemi javakkal. Kevés ez, avagy sok? Ahogy vesszük... Ezekből kell megélnünk, ezekből kell jövőt biztosítanunk gyermekeinknek. Élhető környezetet akarunk.

Ezt akarják a Zöld SzékelyFöld aktivistái is. Éppen ezért ez a kezdeményezésük, akárcsak eddigi kezdeményezéseik, nagy odafigyelést érdemel, érdemes a támogatásra, a melléállásra, érdemes arra, hogy válaszoljunk felhívásaikra, hogy figyeljünk szavukra. Még akkor is, ha sokan úgy vélik, hogy a zöldek zöldeket mondanak. No, de ez a kétkedés is a Székelyföld csodáinak egyike.

A legnagyobb csoda viszont az, hogy még megvagyunk. Ezzel a csodával kezdjük a leltárt...

Sarány István - Hargita Népe

<< Vissza         

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |