A projekt

A Fiatalok Lendületben program keretén belül zajló Székelyföld 7 csodája című projektet a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesület valósítja meg az Európai Unió, valamint Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

A projekt célja Székelyföld kevésbé ismert természeti és egyben turisztikai értékeinek népszerűsítése és a környezettudatosság növelése a helyi fiatalok körében. Tevékenységeink során egy év lefolyása alatt tájékoztatjuk a fiatal  korosztályt a természeti erőforrások mértéktelen kiaknázásának következményeiről, illetve a fenntartható gazdálkodás jelentőségéről. Ezáltal a fiatalok jobban felbecsülhetik az emberi beavatkozások hatását  környezetükre, és hozzájárulhatnak Székelyföld természeti értékeinek megőrzéséhez.
Székelyföld 7 csodája egy 14 önkéntesből álló csapat kezdeményezéseként jött létre. Számukra a projekt egyben informális képzési lehetőség is, amelynek során nemcsak a természetvédelmi projektek megvalósításával kapcsolatos új készségeket sajátítják el, de kreativitásukat és szervezési képességüket is fejleszthetik.

A +7 lista

A felsorolt területeket szemrevételekor bizonyosan felmerül a kérdés, hogy mi alapján választották ki a területeket,  és miért nincs benne ez vagy az? A  30 terület összeállítása során átnéztük a három megye természetvédelmi területeinek listáját, kikértük több szervezet, szakember véleményét, és igyekeztünk ezeket fel is keresni, hogy a helyszínen bizonyosodjunk meg arról, érdemes-e feltenni a listára. Feltűnhet, hogy Székelyföldről beszélünk, mégis a Hargita megyei területek vannak többségben. Miért van ez így? Maros megye esetében a védett és értékes területek nagy része Segesvár közelében vagy Mezőség területén helyezkedik el, ezek már kiesnek az általunk vizsgált területből. Kovászna megyében igyekeztünk végigjárni a listán szereplő területeket, de munkánkat nagyban megnehezítette az, hogy a legtöbb esetben nincsenek információs táblák kihelyezve,  ez megnehezíti a terület megtalálását. Hargita megyében valamivel jobb a helyzet, számos területnél tábla hirdeti a természetvédelmi területeket. Természetesen az is mérvadó lehet, hogy csapatunk nagy része Hargita megyében él.

Továbbra is az a célunk, hogy Székelyföld természeti értékeit összegyűjtsük, népszerűsítsük, és várjuk  az információkat olyan területekről, amelyek helytállhatnak a mezőnyben, és ha már nem is áll módunkban szavazásra bocsátani őket, de népszerűsíteni fogjuk azokat a többi területtel közösen.
Mivel nem az volt a célunk, hogy már ismert területeket versenyeztessünk, a hét legismertebb terület nem kapott helyet a listán.  Nem jelenik meg tehát az oldalon a Szent Anna-tó, az Egyeskő, a Sóhát, a Vargyas-szoros, a Medve-tó, a Súgó-barlang és a Rétyi nyír.

A -7 lista

A másik kategória már a negatív „értékekről" szól. Az előzővel ellentétben itt nem egy-egy terület van kiemelve, hanem olyan jelenségek melyek Székelyföld legnagyobb környezetvédelmi problémáit jelentik és a program során ezekre keressük a megoldási lehtőségeket.


Mit tehetsz te?

Népszerűsítő kampányunk fontos részét képezi a  tematikus honlap, amelyen keresztül olyan székelyföldi területeket mutatunk be, melyek erőforrásokban gazdagok, értékesek. Emellett szennyezett és kiaknázott területeket emelünk ki, példázva a természeti erőforrások gondatlan felhasználásának következményeit is.

 

Szavazz!

A honlapon keresztül meghirdetett verseny során a legkedveltebb és legkárosultabb területekre lehet szavazni. A szavazás során a bemutatott területekből hetet lehet kiválasztani, és 1-től 7-ig  lehet osztályozni ezeket, majd a név és az email cím megadásával szavazni. A szavazás érvényességéhez fontos, hogy a rendszer által a megadott email címre kiküldött linkre rákattintsunk, ezáltal válik érvényessé a szavazatunk.
 
A szavazás állását folyamatosan követni lehet a főoldalon a TOP 20 címkénél. Két fordulós a szavazás. Az első körben (2010. november végéig) kialakul  a legjobb 20 terület listája. December és február között pedig már a hét legjobb helyért folyik a verseny. Így lesz a legkedveltebb hét természeti terület Székelyföld 7 csodája, illetve kialakul egy szintén hetes rangsor, mely a régió legfontosabb környezetvédelmi problémáit rangsorolja.

Küldj képet, beszámolót!

Arra bátorítunk mindekit, hogy lehetőleg keresse fel a bemutatott területeket, készítsen képeket, írjon beszámolót, és küldje el nekünk, mi pedig közzétesszük ezeket a honlapon.
A -7 kategóriában javaslatokat várunk a probléma enyhítésére, valamint további olyan területeket, eseteket, melyek valamely kategóriába helyet kaphatnak.

Javasolj más területeket!

Minden bizonnyal van még olyan terület, amely megérdemelné, hogy ebben a rangsorban helyet kapjon. Írd meg nekünk, küldj adatokat róla, és  megismerheti a nagyvilág.
A versenyben levő területekről készült legjobb fényképek és javaslatok kiemelten kerülnek fel a honlapra, és utólag belefoglaljuk őket a Székelyföld 7 csodájáról készülő kiadványunkba. Ez a nyertes területek kiválasztása után kerül kiadásra.
A projekt egy fotókiállítással fog zárulni, ahol a beküldött fényképek segítségével fogjuk szemléltetni a helyi természeti területek értékeit és megőrzésük jelentőségét.

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |