Despre proiect

Proiectul „Cele 7 minuni ale Ţinutului Secuiesc” este realizat, în cadrul programului Tineret în Acţiune, de către Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde, cu sprijinul Uniunii Europene şi a Consiliului Judeţean Harghita.

Scopul proiectului este promovarea valorilor naturale şi turistice, mai puţin cunoscute ale Ţinutului Secuiesc şi în acelaşi timp creşterea conştiinţei ecologice în rândul tinerilor din această regiune. Prin activităţile organizate în cadrul proiectului, pe parcursul unui an vom informa despre consecinţele exploatării exagerate ale resurselor naturale şi despre importanţa conceptului de dezvoltare sustenabilă, astfel tinerii participanţi, în urma activităţilor vor avea o imagine completă despre efectul intervenţiei umane în natură şi vor putea contribui la păstrarea valorilor naturale ale Ţinutului Secuiesc.

Proiectul „Cele 7 minuni ale Ţinutului Secuiesc” este iniţiativa unei echipe de 14 tineri voluntari. Pentru aceşti tineri, proiectul asigură şi un cadru de pregătire informală prin dezvoltarea cunoştinţelor legate de implementarea proiectelor de protecţia mediului cât şi prin dezvoltarea abilităţilor de organizare şi a creativităţii.

Lista +7

Uitându-vă la lista valorilor naturale incluse în program, probabil că o să vă întrebaţi care au fost criteriile după care s-a făcut selecţia teritoriilor sau o anumită arie naturală de ce apare sau nu apare pe listă. La întocmirea listei cu cele 30 de teritorii am parcurs ghiduri despre ariile protejate din această regiune, am cerut opinia mai multor organizaţii de protecţia mediului, ne am consultat cu experţi ai domeniului şi ne am străduit să vizităm fiecare teritoriu cu scopul de a verifica dacă într-adevăr merită să fie promovat în cadrul proiectului. Vorbim despre valorile naturale ale Ţinutului Secuiesc şi totuşi în majoritatea cazurilor prezentăm teritorii din judeţul Harghita. De ce se întâmplă acest lucru? În cazul judeţului Mureş, foarte multe arii protejate care reprezintă o adevărată valoare sunt în apropierea oraşului Sighişoara sau în Câmpia Transilvaniei şi astfel nu puteau fi incluse pe lista ariilor din Ţinutul Secuiesc. În judeţul Covasna, am încercat să vizităm majoritatea ariilor care sunt considerate protejate, cu toate acestea în multe cazuri munca noastră a fost îngreunată din cauza lipsei panourilor indicatoare care semnalizează locaţia lor exactă. În judeţul Harghita, situaţia este oarecum mai bună în ceea ce priveşte delimitarea ariilor protejate, dar în mod firesc, am avut mai multe informaţii despre aceste teritorii având în vedere că cea mai mare parte a echipei de proiect este din acest judeţ.

În continuare scopul nostru va fi să strângem informaţii despre valorile naturale ale Ţinutului Secuiesc şi să le promovăm. Astfel aşteptăm propuneri despre teritorii care pot fi incluse în această listă şi chiar dacă nu mai avem posibilitatea de a le înregistra pentru a fi votate, ne vom ocupa de promovarea lor împreună ce cele incluse în proiect.

Deoarece nu am avut scopul de a promova teritorii deja cunsocute, cele mai vizitate şapte teritorii nu au fost incluse în proiect. Acesta fiind motivul pentru care nu am postat informaţii despre Lacul Sfânta Ana, Piatra Singuratică, Dealul sării de la Praid, Cheile Vârghişului, Lacul Ursu, Peştera Şugău sau Rezervaţia naturală de la Reci.

Lista -7

 

În cealaltă categorie discutăm despre deficienţe naturale. În comparaţie cu valorile pozitive în cazul listei -7 nu mai vorbim despre un anumit teritoriu ci despre fenomene care reprezintă cele mai mari probleme de mediu ale Ţinutului Secuiesc. În cadrul programului căutăm soluţii pentru rezolvarea acestora.


Ce poți TU să faci?

Pagina de web al programului este un mijloc important în campania de promovare, prin intermediul căreia prezentăm arii naturale, bogate în resurse, cu o valoare naturală importantă din zona Ţinutului Secuiesc. În acelaşi timp, facem referire la teritorii supra exploatate şi poluate, exemplificând efectele neglijenţei şi a utilizării iresponsabile a resurselor naturale.

 

Votează!

În cadrul concursului anunţat prin intermediul paginii de web al programului puteţi vota pentru cele mai apreciate şi cele mai distruse arii naturale. În prima fază veţi alege 7 dintre ariile prezentate, le daţi un punctaj de la unu până la şapte şi trimiteţi votul prin înregistrarea unei adrese de e-mail. Este important ca după trimiterea votului să faceţi validare prin intermediul mailului primit pe adresa înregistrată.

Situaţia actuală a voturilor poate fi urmărit în orice moment pe pagina principală sub meniul TOP 20. Votarea se va derula în două runde. În prima rundă care ţine până la sfârşitul lunii Noiembrie, vor fi selectate douăzeci de teritorii şi în perioada Decembrie – Februarie 2011 ariile vor concura pentru primele şapte locuri. La sfârşitul perioadei vom avea o listă cu cele 7 minuni ale Ţinutului Secuiesc şi o listă separată cu cele mai grave probleme de mediu ale acestei regiuni.

Încurajăm toată lumea, ca în funcţie de posibilităţi să viziteze ariile prezentate, să facă poze la faţa locului şi să scrie jurnale despre experienţele legate de o arie şi să ni-le trimită în scopul de a fi postate pe pagina de web al programului. În cazul categoriei -7, aşteptăm soluţii fezabile pentru rezolvarea problemei în cauză. Ne puteţi de asemenea trimite propuneri de teritorii noi care cosnideraţi că s-ar încadra în una dintre cele două categorii de arii naturale.

Propune teritorii noi!

Cu siguranţă există şi alte arii naturale care ar merita să fie incluse în această listă. Trimite-ne o propunere cu date despre aria respectivă, o vom publica şi lumea o va cunoaşte.
Propunerile de teritorii noi şi pozele cele mai reuşite despre ariile incluse în proiect vor fi postate în prim plan pe pagina de web şi ulterior vor fi incluse în broşura publicată despre cele şapte minuni ale ţinutului secuiesc. Proiectul se ve încheia cu o expoziţie de fotografii la care cu ajutorul fotografiilor primite vom ilustra valoarea ariilor naturale din Ţinutul Secuiesc şi importanţa păstrării acestora.

Finanțatori
Parteneri media

  |