Különböző országok, városok intézkedései a probléma megoldása, enyhítése érdekében

Különböző országok, városok intézkedései a műanyagzacskók által okozott probléma enyhítése érdekében

 

1. A műanyagzacskók korlátozása tekintetében Írországnak sikerült talán a legnagyobb eredményt elérni, amely példaértékű minden hasonló kezdeményezésnek. Írországban, 2001-ben megközelítőleg 1.2 milliárd műanyagtasak került forgalomba, amely lakosonként 316 darabot jelent. Ennek a mennyiségnek a csökkentése érdekében 2002-ben elsőként róttak ki adót az addig ingyenesen forgalmazott zacskókra. Az adó, a PlasTax kezdetben 15 eurocent volt, majd 2007-től ez az adó 22 centre emelték. A viszonteladók pénzt takarítanak meg mert kevesebb tároló felületre van szükségük, és kevesebb pénzt kell költsenek egyszerhasználatos zacskók vásárlására. Az erre fordított összeg évenkénti átlaga meghaladta az 50 millió dollárt. A 2002. március 4-i dátummal életbelépett törvény célja volt, hogy csökkentse az indokolatlan felhasználást. A bevezetett adó eredményeként 90%-al!!! csökkent a felhasználás, ami megközelítőleg 1 milliárd műanyagzacskó és 18.000.000 liter kőolaj megtakarítását eredményezett, és nem mellékesen 80 millió euro bevételt is eredményezett. Egy nemzeti felmérés szerint a megkérdezettek 91%a hasznosnak tartja a műanyagzacsik adóztatását. Ez egy nagy változás 1999hez képest amikor egy akkor felmérés szerint 40% a megkérdezetteknek nem volt hajlandó fizetni a zacsiért. A felmérés szintén jelzi, hogy 90% hosszú élettartalmú zacsikat használ, 6% karton dobozokat, 4% műanyag zacsit, 1% más eszközöket.

2. Franciaországban évente személyenként 200 zacskót használnak el. Egy 2003-as évi tervezet a műanyag zacskók számának csökkentését tűzte ki célul, ennek ellenére 2004-ben így is megközelítőleg 18 milliárd került forgalomba. Párizs elhatározta, hogy betiltja a le nem bomló zacskók forgalmazását 2007-től kezdődően. Számos francia kereskedő már tett lépéseket az egyszer használatos zacskók visszaszorításáért, ennek következtében betiltotta az eldobható zacskókat jelentős következményekkel. 7 éve 17 millió zacskót hasznaltak el Franciaorszagban, ami nagy különbség a mai 6 millióhoz képest. A kormány anyagi támogatást nyújt a műanyag iparnak, hogy megkönnyítse az átállást a lebomló zacskók gyártására. Franciaország szándéka az egész ország területén betiltani a nem lebomló zacskók forgalmazását 2010-ig. Szakértők szerint az egyszer használatos zacskók évente 8.000 tonna hulladékot jelentenek, és megsemmisítésűk több mint 2 millió dollárba kerül.

3. Korzika volt Európában az első, aki egy hosszú ismeretterjesztő kampányt követően még 1999-ben betiltotta a nagyobb üzletekben a műanyag zacskók forgalmazását, és helyettesítették azokat kőolaj alapú lebomló zacskóval.

4. Dániában 1994-ben vezették be az ingyen zacskóra az adót, ezt azonban a kiskereskedők kell megfizessék. Ennek eredményeként fontos volt számukra, hogy környezetbarát alternatívákat népszerűsítsenek a vásárlók körében, ennek eredményeként 66%-al cs ökkent a felhasználás.

5. Finnországban a nagy üzletek a felhasznált műanyag zacskók mennyisége után adót fizetnek, mely az újrahasznosítást támogató alapba kerül.

6. Németországban a legtöbb élelmiszer-üzletlánc 5-10 centet kér az egyszer használatos zacskók után, típustól függően. Ugyanakkor ajánlanak vászon-, illetve a műanyag szatyrot, ösztönözve az újrahasználatot.

7. Hollandiában zöld szemmel egy mondhatni érdekes megoldást választottak Hollandiában. Az eldobható zacskókat begyűjtik, és szigorú körülmények között megsemmisítik, elégetik, az így kapott hővel kórházakat fűtenek. Végeredményben ez is egy megoldás a probléma kezelésére, de az égetés (ha azt hasznosításnak is nevezzük) az utolsó kell legyen a rangsorban. Így az emberek nincsenek motiválva, hogy kevesebb hulladékot termeljenek.

8. Chicago kihasználta azt, hogy az amerikai államrendszer a városokra bízza a műanyag zacskók számának csökkentését. Helyi kormányzatok tettek már lépéseket, és sok üzletben visszaveszik a zacskókat újrahasznosítás céljából. Chicagoban egy tanácsi határozat értelmében az elkövetkező időszakban minden olyan üzlet, amely bevételének legalább 25 %-a élelmiszerből vagy gyógyszerből származik, köteles gondoskodni az általa kibocsátott műanyag csomagolóanyagról. Kötelesek feliratozni „Kérjük, használja újra, vagy hasznosítsa újra!” szöveggel, és kihelyezni az üzlet területén egy műanyag zacskóknak kijelölt hulladéktárolót. Ez az előírás azonban sajnos nem vonatkozik a nagyobb üzletláncokra.

9. San Francisco elsőként Amerikában a 2007-es évtől kezdődően a nem lebomló műanyag zacskók forgalmazását teljes mértékben megszüntették, helyettesítve lebomló műanyag zacskókkal és papírtasakokkal. Ez alól a városi rendelet alól a kis üzletek kivételek csupán. San Franciscoban 2006-ban, 180 millió műanyag tasak került forgalomba. A mostani rendelettel remélhetőleg évi 1,4 tonna műanyag hulladék és 1,7 millió liter kőolaj takarítható majd meg.

10. Kanadai cégek sok millió dollárt fektettek be a "bag to bag" újrahasznosító programba, mely során a használt műanyag zacskókból újakat állítanak elő. A kanadai észak-manitobai Leaf Rapids, 550 lakosú városban 2007. április 2-ától betiltották a zacskók forgalmazását. Egy éve kezdődött az átállási időszak, amikor a város megadózta a műanyag bevásárló zacsikat. Az új szabályzat szerint tilos az egyszer használatos zacskók forgalmazása és eladása, ennek megszegése akár 1000 dollárba is kerülhet. Ezt megelőzően vászonból készült bevásárló szatyrokat osztottak szét. A helyi üzlet egyik vezetője szerint a vásárlók pozitívan viszonyultak a tiltáshoz, régebben heti 2000 zacsit használtak el, s ez jelentősen hozzájárult a hulladék termeléshez. Néhány város javasolta a műanyag zacskók megadóztatását, mások meg úgy vélik, hogy ennek eldöntése nem az ők hatáskörükbe tartozik.

11. Anglia az írekéhez hasonló adó bevezetését tervezte, de a műanyag ipar képviselői hevesen tiltakoztak az adó bevezetése ellen. Kormány felkarolta az újrahasználható tasakok használatát. Néhány nagyobb üzlet ösztönzi a vásárlóit, hogy hozzanak saját zacskót vásárolni, hasznosítsák újra a meglevőket. 2007-ben a devoni 1553 lakosú Modbury az első brit város, amely megtiltotta a műanyag szatyrok használatát, ugyanis csak Nagy-Britanniában évente 13 milliárd műanyag szatyor kerül a háztartásokba, majd a szemétbe. Itt a 47 üzlet kizárólag keményítőből készült papírzacskót és len szatyrot használ. Az ország legnagyobb áruházlánca, a Tesco 4 milliárd lebomló ingyenes zacskót bocsát ki a piacra üzleteiből, azonban ajándék pontokat kapnak azok, akik nem kérnek. Az Asda szintén használ ingyenes zacskókat, viszont visszaveszi újrahasznosítás céljából a használtakat. Az újrahasznosítható zacskókat 5 penceért, a jutafonalból (növényfaj) készülteket pedig 97 penceért forgalmazza. Az eladók igyekeznek minél kevesebb műanyag csomagolóanyagot kibocsátani. A Waitrose volt az első áruház, mely bevezette az újrahasználható zacskókat, melyeket 10 pencért forgalmazott. Állítása szerint 2005-ben ennek tulajdoníthatólag 54 millióval kevesebb egyszer használatos zacskót hozott forgalomba. Ettől eltekintve 250 millió ingyenes zacskót kézbesített a vásárlóknak.

12. Ausztrália. A tasmániai Coles Bay, az alig 200 lelket számláló település 2003 áprilisában döntött a műanyag zacskók betiltása mellett. A településen működő cégek (két bevásárlóközpont, a pékség, posta, stb.) csatlakoztak a kezdeményezéshez, és az első 11 hónap eredményeként említhető, hogy 350.000 kevesebb zacskó került felhasználásra. Alternatívaként megvásárolható erős, újrahasznosított tasak 25 centért, valamint 2.5 dollárért pamut bevásárló szatyrok. Fontos tudni, hogy Coles Bayben évente megközelítőleg 200.000 turista fordul meg, ezért méginkább hasznos a fenti kezdeményezés. Ausztráliába évente több mint 3 milliárd polietilén (HDPE) zacskót importálnak, viszont az elhasznált műanyag zacskóknak csupán 5%-a kerül újrahasznosításra.

13. Dél-afrikai Köztársaságban 7 milliárd műanyag zacskót állított elő hajdanán, az egyre szaporodó hulladékok miatt azokat a „nemzet virágainak“ is becézték. A kormány megpróbálta betiltani a zacskókat, azonban ennek gyors bevezetése károsan érintette volna a műanyaggyártó ipart, valamint munkahelyek elvesztését eredményezte volna. A gyártók inkább a zacskókra kivetett adók mellett foglaltak állást. A 2003-ban született megállapodás szerint a 30 mikronnál vékonyabb zacskók gyártása tilos lett. A cél az volt, hogy az emberek tartósabb, gazdaságosabban hasznosítható műanyag zacskókat használjanak. Aki a megengedettnél vékonyabbat használ, arra 17.800 dollárnak megfelelő büntetés róható ki, vagy akár 10 év börtönt is kaphat. A bevezetett szabályozások eredményeként drasztikusan csökkent a környezetterhelés mértéke, a kezdeti 8 milliárd kibocsátott zacskóról 4 milliárdra csökkent. Nagyobb üzletláncok, mint pl. a Pick’n’Pay, sikeresen alkalmazkodtak a rendelethez, piacra dobva a saját „környezetbarát” tasakjukat, melyek milliószámra keltek el.

14. Etiópia, Ghána, Lesotho még fontolgatja bevezetni a Dél-afrikai Köztársaságban már létező minimális vastagságot kötelező szabályozást.

15. Tanzánia szintén fontolgatja bevezeteni minimális vastagság kötelezettséget a zacskókra, Dar Es Salaam városa döntött a műanyag szatyrok betiltása mellett. A Tanzániához tartozó Zanzibárban betiltották a műanyag zacskók gyártását és bevitelét, hogy védjék a környezetet és a turizmust. Zanzibáron keresztül havonta mintegy 200 tonna műanyag zacskó halad át, és jut el Afrika keleti felére. Ennek a mennyiségnek csak tizedét tudja „kezelni”. A betiltás azonban gazdaságilag negatívan érinti, és havi 400.000 dollár bevételkiesést eredményez. 2006 áprilisában tiltották be a műanyag zacskók importját, gyártását vagy eladását. A vizes és üdítős palackok betiltását az év októberétől tervezték, időt hagyván a kereskedőknek környezetbarát alternatívák megtalálásához.

16. Botswana 2006-ban betiltottak a műanyag zacskókat, kényszerítve, hogy a vásárlók vagy otthonról hozzanak, vagy megvegyék a új típusú vastagabb újrahasznosított zacskókat.

17. Eritreában 2005-ben betiltották az ingyenes zacskók használatát, és büntetik azokat, akik terjesztik vagy forgalmazzák. Magánszemélyek esetében nem rónak ki büntetést, azonban el kell árulniuk, hogy honnan kapták azokat. Asmara fővárosban és más régiókban helyetesítették gyapot zacskókal, ezekhez kell alkalmazniuk a lakosoknak.

18. Bhután, ez az elszigetelt Himalájai ország 2007-ben vezette be a tilalmat a műanyag bevásárló zacskókat illetően.

19. Spanyolország 2010-ig 50%-al kívánja csökkenteni az eddig ingyenesen kibocsátott zacskók számát. A tervek szerint ezt követően csak természetben lebomló anyagú szatyrokat szabadna használni. Évente megközelítőleg 10,5 milliárd nejlonzacskó kerül forgalomba, ami fejenkénti 250 darabot jelent. Ami az újrahasznosítást illeti, a forgalomba kerülő zacskóknak csak tíz százaléka kerül újrafeldolgozásra, a többi kilencven százalék a természetben, vagy lerakókon végzi.

20. Szomália északi részében levő független Szomáliföldön 2005-ben tiltották be minden típusú zacskó forgalmazását. Ezt megelőzően 120 nap állt a cégek rendelkezésére, hogy megszabaduljanak a készleten levő csomagoló anyagtól. Ezeket főként élelmiszerek szállítására használták, melyek sorsa hamarosan az utcákon hulladékként ért véget. Az emberek fokozatosan kezdték az újrahasználható, környezetbarát kosarakat használni, melyeket már a műanyag zacskó elterjedése előtt is használtak.

21. Bangladeshben 2002 márciusában betiltották minden polietilén alapú zacskó forgalmazását.

22. Skóciában próbálták bevezetni az ír példára az adót, azonban a gyártók tiltakozásának engedve lemondtak róla. A cégek szerint ártana a gazdaságnak, és munkahelyekbe kerülne ennek bevezetése.

23. Svédország Német és Dán példára építve vezette be az adót a műanyag zacskóra.

24. Svájcban a vásárlók 15 és 20 centet kötelesek fizetni minden papírzacskó után. A vásárlók nagyrésze bevásárláskor magával viszi a saját bevásárló szatyrát.

25. Magyarországon feltételezések szerint évente 1,8 milliárd műanyag zacskó kerül forgalomba. 1993-ban volt egy kezdeményezés a hulladékmegelőzésre, azonban nem járt sikerrel. A műanyag zacskóra 2005-ben termékdíjat róttak ki, melynek értelmében minden kibocsátott zacskó után három forintot kellett fizetni, mely fedezni szándékozott a hulladékkezelési költségeket. A lebomló zacskókra termékdíjmentesség jár, de a nagyobb cégeknek sikerült elérniük azt, hogy ahol a kibocsátott mennyiségnek nyolc százaléka lebomló, ott ne kelljen egyáltalán adót fizetni.

26. Uganda bevezetett minimális vastagság kötelezettséget a zacskókra.

27. Rwanda országszinten betiltotta a műanyag zacskó használatát, néhány üzlet azonban még forgalmaz. A rendőrség megállítja azokat, akik műanyag zacskót cipelnek az utcán.

28. Indiában az egyik legjelentősebb probléma, hogy a tehenek étel után kutatva gyakran nyelnek le műanyag zacskókat, melynek következtében megdöglenek. Törvény tiltja a 20 mikronnál vékonyabb zacskók forgalmazását Bombay és Delhi városokban. Mint más országokban, itt is gyakran tömíti el a csatornarendszereket, főként a gyakori monszunesők idején. Himachal Pradesh, egy észak-indiai állam szintén bevezette a műanyag zacskó tilalmat. A törvény értelmében ha bárkit is tetten érnek, hogy polietilén zacskót használ, börtönbe kerülhet, vagy büntetést szabnak ki rá. A nemzeti parlament által jóváhagyott törvényt, mely szerint tilos műanyag zacskót termelni, tárolni, használni vagy terjeszteni, Himachal Pradesh az első, aki életbe is lépteti.

29. Taiwanban 2001 előtt megközelítőleg 16 millió műanyag zacskó került forgalomba naponta. 2001 októberében Taiwan betiltotta az ingyenes zacskók forgalmazását a kormányhivataloknál, az iskolákban és a katonaságnál.

30. Kína 2008. június 1-től betiltotta a vékonyfalú (0,025 milliméternél kisebb) műanyag zacskók gyártását és forgalmazását, melyből megközelítőleg három milliárdot használnak el naponta. A vastag falú, tartósabb műanyag acskók azonban még forgalomban maradnak. E rendelet eredményeként a zacskóhulladék kibocsátása 90%-kal esett vissza. Az egyre csökkenő műanyag zacskó felhasználás eredményeként január hónap folyamán szüntette be tevékenységét a kínai Suiping Huagiang Plastic a Guangzhou-based Nanqiang Plastic Industrial Ltd., tagja, 20.000 munkással. A cég évente 250.000 tonna műanyag zacskót bocsátott a piacra, 305 millió dollár értékben.

31. Malibu város tanácsa 2008. május 12-én megszavazta a város területén belül a műanyag zacskó tilalmat. Ennek értelmében a város határain belül tilos az egyszer használatos zacskók forgalmazása, ez a kis és nagy üzletekre egyaránt vonatkozik. Éttermeknek, gyógyszertáraknak, élelmiszerüzleteknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megfeleljenek a rendeletnek. A kisebb üzletek egy év haladékot kapnak. Jelenleg keresik annak módozatát, hogy hogyan tudnák bevezetni az adót a papírzacskóra, ezáltal is ösztönözve a lakosságot az újrahasználható szatyrokra

<< VISSZA

Támogatóink 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Médiapartnereink

  |